Huaweijevih mobitela skoro da i nema na tržištu SAD-a

Huaweijevih mobitela skoro da i nema na tržištu SAD-a

Iako Huawei spada u red najpopularnijih mobilnih telefona na globalnom tržištu, ovaj brend je skoro nemoguće naći u SAD-u. U nastavku donosimo nekoliko razloga zašto je to tako.Uprkos izuzetno ograničenom prisustvu na tržištu u SAD-u, kineska telekomunikacijska kompanija Huawei je drugi po veličini proizvođač pametnih telefona na svijetu, odmah iza Samsunga ako je vjerovati istraživanju iz augusta ove godine.

Sve one koji misle da su Appleovi pametni telefoni planetarno najpopularniji uređaji, iznenadit će podatak da u ljudskim rukama ima više Huaweijevih pametnih telefona nego iPhonea, piše Business Insider.

Uopćeno posmatrano, Huaweijevi uređaji se ne razlikuju mnogo od pametnih telefona koje možete pronaći u SAD-u, barem kada je riječ o operativnom sistemu Android.

Kada je riječ o globalnom tržištu, Huaweijevi telefoni imaju dobar dizajn i vrhunske specifikacije i funkcije koje lako prate vrhunske pametne telefone u SAD-u, kao što su to primarno Samsung Galaxy S9 i LG G7 i V40 uređaji.

Jedan od najnovijih Huaweijevih modela P20 Pro ima jedan od najboljih fotoaparata, a neki kažu da je čak pobijedio i iPhone X i pametne telefone Pixel. Za Googleove uređaje Pixel je poznato da imaju najbolje kamere tako da je Huawei sposoban da se suprotstavi Googleu pomoću svojih kamera.

Kao i Samsung, proizvođač pametnih telefona Huawei također nudi nekoliko jeftinih uređaja koji su pristupačniji ljudima širom svijeta.

Međutim, u SAD-u nećete moći naići na Huaweijeve uređaje zbog toga što su Amerikanci mahom navikli kupovati telefone koji se nalaze u ponudi tamošnjih mrežnih operatera.

Isto tako, ponašanje potrošača je različito u većini drugih zemalja širom svijeta, gdje korisnici ne kupuju svoje pametne telefone nužno od svojih mrežnih operatera. Umjesto toga, često kupuju direktno u kompanijama, prodavnicama računara pa čak i namjenskim prodavnicama pametnih telefona.

Za Huawei partnerstvo s nekom od velikih američkih kompanija za distribuciju mobilnih telefona nikad nije realizirano. Kompanija je bila na ivici objavljivanja partnerstva s firmom AT & T u januaru 2018. godine, ali je sporazum propao zbog pritiska američke vlade da AT & T odbaci partnerstvo.

Pretpostavlja se da su američki političari vidjeli Huaweijeve uređaje kao prijetnju nacionalnoj sigurnosti SAD-a zbog Huaweijevih poslovnih veza s kineskom vladom.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *