Šta nam donosi nova vlast u Sarajevu: Nove uprave u javnim preduzećima i restrukturiranja

Šta nam donosi nova vlast u Sarajevu: Nove uprave u javnim preduzećima i restrukturiranja

Kanton Sarajevo jučer je relativno brzo nakon izbora dobio novu vlast i to bez SDA. Šest stranaka koje čine većinu u Vladi uskoro će započeti i imenovanje novih uprava u javnim preduzećima, a čekaju ih brojni, nagomilani problemi.Vlast u Kantonu Sarajevo zvanično čini šest stranaka (SDP, Naša stranka, Demokratska fronta, Narod i pravda, SBB i Nezavisna bosanskohercegovačka lista). Od toga NBL nema ministarsku poziciju, ali će u vlasti participirati tako što će dobiti rukovodeće funkcije u određenim javnim preduzećima.

Upravo će nova vlast zamijeniti direktore i rukovodstva brojnih javnim preduzeća u Kantonu Sarajevo. Ono što je bitno istaći jeste da u mnogim firmama ne cvjetaju ruže i da novu upravu čekaju nagomilani problemi i mnogo posla.

Kako saznajemo Turističku zajednicu KS će preuzeti kadrovi Naroda i pravde, koji će imenovati svog direktora i upravu i tako smijeniti dosadašnje rukovodstvo na čelu sa SDA kadrovima.

Turistička zajednica je jedno od onih preduzeća koje je u prošlosti bilo u centru pažnje zbog svog ustroja, ali i poslovanja, naročito finansijskog segmenta.

Nova vlast za GRAS sprema poseban menadžment koji će, prema najavama pokušati spasiti javni gradki prijevoz u Sarajevu. Riječ je o preduzeću sa desetinama miliona duga, prilično starim voznim parkom i brojnim drugim problemima. Za ovo preduzeće je najavljeno restrukturiranje. 

Izazov za novu vlast bit će i preduzeće Vodovod i kanalizacija, zatim preduzeće ZOI ’84 i neka druga. Premijer Edin Forto u svom ekspozeu je najavio da firme koje su u nadležnosti kantona ne smiju da budu teret, već pokretač poslovnih ideja i procesa, a kao primje rje naveo ZOI ’84 i preduzeće Skenderija najavivši hitno restrukturiranje.

Za novu vladu izazov će biti i kvalitetniji obrazovni sistem, sigurnosna situacija, bolja zdravstvena usluga, konačno rješavanje pitanja zagađenosti zraka i još mnogo toga što će biti pod lupom medija i javnosti.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *