Autoceste Federacije BiH grade kanale pored puta za sigurnije ispadanje s ceste

Autoceste Federacije BiH grade kanale pored puta za sigurnije ispadanje s ceste

Zbog sve češćih saobraćajnih nesreća, iskakanja s kolodvora, blokiranja saobraćajnica i u konačnici, smrtnih slučajeva, Autoceste Federacije BiH su pokrenule projekat, kako bi smanjili stopu nesretnih slučajeva.

“Uz pomoć naših investitora iz Republike Turske, vlade svih kantona te Ministarstva saobraćaja i telekomunikacija, uspjeli smo obezbijediti sredstva za ovaj zahtjevni projekat. Vrijednost projekta je 8,7. miliona KM, a pokrivat će sve glavne i sporedne puteve u čitavoj Federaciji”, rekao je Ramiz Mehmedović, koordinator projekta “Hendek”.

Preko 650 saobraćajnih dionica će dobiti pomoćne kanale s obje strane, kako bi spriječili prevrtanje, proklizavanja i u konačnici propadanje u provalije.

“Projekat Hendek ima za cilj umanjivanja štete i šansi za pogibiju prilikom udesa. S obzirom na to da našim vozačima ne možeš utuviti u glavu da voze po propisima, a policija gotovo pa nemoćna kada se izvadi petobanka, ovo je bilo jedino rješenje. Ko bi sad gradio otporne branike duž svake ceste, došlo bi nas tri puta skuplje. Ovako će nesretni vozači se samo malo preturiti, proći s minimalnim oštećenjem i to je to. Mogu slobodno da pozovu BIHAMK, otvore keks i u miru čekaju pomoć. Dakle, ako vidite nekoga prevrnutom u hendeku, budite humani pa mu pozovite pomoć”, dodao je Mehmedović.

Projekat “Hendek” će biti građen po svim standardima modernog ratovanja, te će imati sve karakteristike ko prosječan rov. Na svakih kilometar će biti bunker s krevetima i dekama, ukoliko pomoć bude kasnila, te sa česmama s pitkom vodom.

TEKST JE SATIRIČNOG KARAKTERA.

satro.info


Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *