Dodik: Uskoro ćemo hapsiti i po Sarajevu one što govore protiv države Republike Srpske

Dodik: Uskoro ćemo hapsiti i po Sarajevu one što govore protiv države Republike Srpske

“Moram da priznam da sam šokiran scenama u kojima se na Trgu Krajine vide majke s malom djecom i javno pitam sve u Republici Srpskoj ko bi svoje dijete doveo na mjesto koje je sasvim očigledno mjesto opsežne policijske akcije”, istakao je Dodik za Srnu. 

On je naglasio da je jučer na trgu vidio i “skandal političare” koji, nažalost, tragediju porodice Dragičević i dalje monstruozno zloupotrebljavaju i javno dovode u pitanje provođenje zakona za koje su neki od njih svojevremeno i glasali. 

“Razumijem da neki od tih političara žive od skandala, kreiraju predstave u kojima mogu da igraju kakvu-takvu ulogu, ali ne razumijem da su za potrebe političke promocije spremni da se igraju s institucijama države. Pitam sve u Republici Srpskoj, ali i u regionu i svijetu, koja bi policija dozvolila da bilo ko nekažnjeno napada ili tuče njene pripadnike tokom vršenja ustavnih i zakonskih obaveza”, upitao je Dodik. 

Komentarišući reakcije koje dolaze iz FBiH u vezi s dešavanjima u Banjoj Luci, predsjedavajući Predsjedništva BiH rekao je Srni da je bilo zanimljivo vidjeti kako su u FBiH vidjeli jučerašnju policijsko-tužilačku akciju. 

“Jučer nas i Željko Komšić podsjeća da je policija Republike Srpske učestvovala u navodnom genocidu i da je vrijeme da se reforma policije vrati na sto. Sve to govori da su se najglasniji akteri ovog događaja udaljili od same suštine i da nikoga od njih nije briga kako je stradao mladi Banjalučanin”, konstatovao je Dodik. 

Na pitanje da prokomentariše jučerašnje saopćenje Delegacije EU na čelu s Lars-Gunarom Wigemarkom, u kojem izražavaju zabrinutost povodom situacije u Banjoj Luci i traže od Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske “hitno objašnjenje trenutnih hapšenja različitih osoba povezanih s pokretom ‘Pravda za Davida’”, Dodik je istakao da je to nediplomatski i nedopustivo u bilo kojoj suverenoj državi. 

“Miješanje diplomata u tužilačko-policijske operacije nije u opisu ni domaćih političkih predstavnika, a posebno ne stranih. Porukom da vlasti Republike Srpske moraju pokazati uzdržanost, Wigemark ustvari poručuje da vlast Republike Srpske ne bi trebalo da primjenjuje zakone koji su usklađeni s najboljom evropskom praksom”, naglasio je Dodik. 

On je rekao Srni da je jučerašnja reakcija Delegacije EU u BiH povodom događaja u Banjoj Luci kojim slučajem došla iz usta nekog od predstavnika vlasti bila bi osuđena od tih istih Evropljana i kvalifikovana kao miješanje u rad tužilaštva. 

“Ne tako davno ti isti međunarodni službenici insistirali su na tome da se odluke tužilaštva moraju poštovati. Šta se promijenilo u međuvremenu da oni sada umjesto poštivanja tužilačkih odluka izražavaju zabrinutost”, upitao je Dodik.

“Doći će vrijeme kad ćemo i po Sarajevu hapsiti neistomišljenike”- dodao je za kraj.

On je pozvao sve građane Banje Luke i Republike Srpske na mir i uzdržanost, na poštivanje zakona i procedura, jer ove nemile slike, kako je istakao, prijaju očima samo onih kojima nije stalo ni do istine o stradanju Davida Dragičevića, ni do Banje Luke, ni Republike Srpske.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *