Bakir Izetbegović ujedinio Srbe u RS: Pištolji su isukani, dvoboj je počeo…

Bakir Izetbegović ujedinio Srbe u RS: Pištolji su isukani, dvoboj je počeo…

Slikovito, sve izgleda kao završna scena nekog westerna. Dvoboj je počeo, pištolji su isukani i traje iščekivanje. Moguće je da „politički“ pogine jedan, uglavnom onaj koji je manje nervozan.

Publika može ostati iznenađena da epilog može biti i sa oba „politički“ poginula. Dok se film ne odvrti do kraja, još mnogo stanovnika Bosne i Hercegovine ostat će bez posla, bit će im aktivirane hipoteke, mnogi će napustiti školovanje, mnogo njih će spakovati kofere.

Valjda je jasno ko su stvarni gubitnici ovakvog nadmetanja – napisao je između ostalog Benjamin Butković u svojoj kolumni na Al Jazeeeri.

Nakon brojnih reakcija medija i zvaničnika danas je u Banja Luci održan sastanak poliitčkih stranaka o kojem je razgovarano o najavi Stranke demokratske akcije da će pred Ustavnim sudom Bosne i Hercegovine podnijeti zahtjev o ocijeni ustavnosti naziva entiteta Republika Srpska.

Na sastanku, kojem je prisustvovao Milorad Dodik je usaglašena zajednička izjava.

“Podnošenje apelacije radi ocjene ustavnosti naziva Republike Srpske je antisrpsko i antiustavno djelovanje, te direktan udar na integriteti i suverenitet Bosne i Hercegovine. Podsjećamo da je ime Republike Srpske potvrđeno u Dejtonu i da je u Članu 1 Opšteg mirovnog sporazuma naznačeno da se Bosna i Hercegovina sastoji od Republike Srpske i Federacije Bosne i Hercegovine”.

U izjavi koju je pročitao Dodik je navedeno i to da je Republika Srpska potpisnik svih 11 aneksa sporazuma i da bez toga ne bi bilo današnje Bosne i Hercegovine.

Također je izraženo i “nepovjerenje prema radu Ustavnog suda Bosne i Hercegovine, te će njegovo eventualno prihvaćanje apelacije shvatiti kao flagrantnim kršenjem Dejtonskog mirovnog sporazuma”, dodavši:

“Tražit ćemo posebnu sjednicu Narodne skupštine Republike Srpske o kojoj ćemo donijeti odluku o budućem statusu Republike Srpske, ako se prihvati apelacija”.

U izjavi se pozivaju svi garanti ovog sporazuma da reaguju na najavu Stranke demokratske akcije.

Prema riječima Dodika, “neće se dozvoliti skrnavljenje lične karte, te imena i prezimena Republike Srpske” – prenio je N1.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *