ŽIVIO JE U TROŠNOJ KUĆI, PONAVLJAO JE RAZRED: Javila se Šabanova drugarica iz škole I OTKRILA ZAŠTO GA JE NASTAVNIK MALTRETIRAO!

ŽIVIO JE U TROŠNOJ KUĆI, PONAVLJAO JE RAZRED: Javila se Šabanova drugarica iz škole I OTKRILA ZAŠTO GA JE NASTAVNIK MALTRETIRAO!

Slobodanka Rakić Šefer, priznata akademska slikarka, pohađala je Osnovnu školu „Vuk Karadžić“ u Šapcu sa Šabanom Šaulićem, a u razgovoru je otkrila nepoznate detalje iz djetinjstva kralja narodne muzike.

Kako kaže, Šabana je upoznala u petom razredu osnovne škole, kada je pjevač ponavljao razred i bio prebačen u njeno odjeljenje. Kako je rekla, iako je bio dvije godine stariji, stigao je u njen razred i volio je da u dvorištu sjedi sa dva drugara i svira harmoniku.

“Naš razredni starješina bio je strog i drzak, ali Šaban nije bio prkosno, ni svadljivo dijete. Tom čovjeku je smetalo što je on svirao usnu harmoniku, iako je Šaban to uvijek radio van učionice. Šaban bi sjeo na stepenište i svirao, a gdje god bi on išao, mi bismo ga pratili. Međutim, to je smetalo našem razrednom starešini, te je uvijek vikao i tražio od nekog učenika da ga dovede. Niko od nas nikada nije htio da posluša nastavnika, jer je Šaban bio dijete koje nikog nije diralo, niti uznemiravalo. Na kraju bi razredni morao da zove domara da ga dovede”, kaže ona i otkriva da je Šaban bio miran na časovima, ali da nije imao ni sveske ni knjige.

“Sjedio je u posljednjem redu i nije imao nikakve knjige. Gledao je šta mi radimo i mirno čekao da se časovi završe. Nikada niste mogli da ga vidite da pravi vragolije, da je nemiran i da ne poštuje nastavnika. Čak i kada bi ga nastavnik grdio i kažnjavao ga, Šaban je smireno gledao u pod, ne želeći da odgovori, ni da se odbrani na bilo koji način. Nije se opirao, nije istjerivao pravdu i branio se protiv sile koju je nastavnik pokazao prema njemu”, rekla slikarka i dodala da je Šaban je sa majkom, ocem i sestrama živio u maloj, trošnoj kući u mahali.

(Alo.rs)

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *