Trump i Putin su se dogovorili oko BiH

Trump i Putin su se dogovorili oko BiH

Kosovo ide u NATO a Srbija ostaje pod uticajem Rusije, zajedno sa jasnim odbacivanjem članstva u NATO-u. Time on destabilizuje region, posebno Bosnu i Hercegovinu, jer ovdje ton određuje politički lider iz Republike Srpske

Čelično načelo Zapada da se nove etničke podjele moraju izbjeći po svaku cijenu više se ne primjenjuje. Predsjednici Kosova i Srbije su, prema svim raspoloživim informacijama, postigli “dogovor”: Kosovo će predati Srbiji područje sjeverno od Mitrovice sa većinskim srpskim stanovništvom, dok će područja sa većinskim albanskim stanovništvom na jugu Srbije u dolini Preševa biti predata Kosovu. Lobisti su dobro obavili svoj posao, rekao je bivši visoki predstavnik u BiH Christian Schwarz-Schilling gostojući na televiziji Face.

Njegove tvrdnje izrečene tokom gostovanja prenosimo u nastavku teksta.

OTVARANJE PANDORINE KUTIJE

Ovo bi Srbiji donijelo članstvo u EU, a Kosovo bi bilo priznato i dobilo bi mjesto u Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija. Dvojica mojih bivših kolega Paddy Ashdown i Carl Bildt – nekadašnji visoki predstavnici u BiH – zajedno sa mnom su u avgustu 2018. poslali “otvoreno pismo” ministrici vanjskih poslova EU Federici Mogherini i upozorili da se ne smije otvarati Pandorina kutija teritorijalne razmjene. I to zato što to ide na ruku separatističko-nacionalističkim snagama, ne samo u regionu – posebno u Bosni i Hercegovini – nego i u mnogim drugim zemljama.

To bi otvorilo put još većim poremećajima koji se rijetko završavaju bez rata. Veoma iznenađuje da političari Evropske unije u Briselu, koji strogo odbacuju politiku promjene granica po etničkom principu, danas ne vide ovu opasnost i smatraju da su takva rješenja moguća. Koji su razlozi doveli do toga? Postoje spekulacije da Trump slijedi “dogovor” sa Putinom o podjeli utjcaja na Balkanu između dvije velike sile Rusije i SAD-a.

O PLANU PODJELE

Prema formuli: Kosovo ide u NATO a Srbija ostaje pod uticajem Rusije, zajedno sa jasnim odbacivanjem članstva u NATO-u. Time on destabilizuje region, posebno Bosnu i Hercegovinu, jer ovdje ton određuje politički lider iz Republike Srpske, sada predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik. Postoje i spekulacije, posebno prisutne u krugovima NATO-a, da Trump želi da obje zemlje, i Kosovo i Srbiju, vidi u NATO-u ali i da želi da ograniči ruski utjcaj na Balkanu. To bi eventualno moglo biti objašnjenje za promijenjenu poziciju EU.

Kako god bilo, preostaje mi samo da apelujem na Vijeće Evropske unije i Evropsku komisiju da prizovu evropske vrijednosti i da se prisjete sistema vrijednosti na kojem počiva EU. Ako se to ne dogodi, onda nas ne treba čuditi kada, zbog pogrešnih političkih odluka, ponovo budemo suočeni sa talasima izbjeglica i mukama gladnih i siromašnih. U slučaju pogrešnog razvoja događaja, krhotine u Evropi neće pokupiti zemlje koje crtaju nove granice, već Evropska unija!

O DODIKU

Ja sam jos prošle godine ukazao na opasnosti po Balkan u slučaju da dođe do razmjene teritorija i prekrajanja granica po etničkim linijama između Srbije i Kosova. To se naročito odnosi na Bosnu i Hercegovinu, gdje Dodik već godinama prijeti referendumom i otcjepljenjem RS-a. Nedavno je jasno najavio da će, u slučaju da Kosovo bude priznato od strane UN-a, RS krenuti istim putem. Ide tako daleko da sada predviđa da će i Hrvati u BiH krenuti istim putem.

Na sličan način je u devedesetim počeo strašni rat u Bosni. Sada Dodik povlači pogrešne paralele sa Kosovom i najavljuje da ce ondašnje ciljeve ostvariti, ovaj put čak i bez rata.

Nezavisnost BiH je ugrožena samim tolerisanjem ovakvih igara i, prije svega, stavom međunarodne zajednice, koja ne primjećuje da upravo njihove pogrešne odluke jos više štete nezavisnosti BiH.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *