Veliki preokret u slučaju Dragičević: Da li je ovo ubica?

Veliki preokret u slučaju Dragičević: Da li je ovo ubica?

Okružno javno tužilaštvo Banjaluka “luta” kada je u pitanju ubica Davida Dragičevića, navodeći i dajući indicije da se radi o Đorđu Rađenu, a u isto vrijeme zanemaruje činjenicu da su inspektori MUP-a davali naloge upravo Rađenu.

Ovo se, između ostalog, navodi u odluci Ustavnog suda Republike Srpske, koji je na sjednici održanoj 27. februara utvrdio da su Alenu Kukiću iz Banjaluke bila povrijeđena ljudska prava kada mu je određen pritvor zbog sumnje da je pomagao ubicama Davida Dragičevića uništavajući dokaze.

Osim povrede prava, Ustavni sud RS je u svojoj odluci zaključio da tokom postupka nije utvrđeno ni postojanje osnovane sumnje.

“Nije bio ispunjen osnovni zakonski uslov, a to je da postoji osnovana sumnja da je Alen Kukić učinio krivično djelo koje mu se stavlja na teret – zaključio je Ustavni sud RS.

Podsjećanja radi, Kukić je uhapšen u septembru prošle godine i osumnjičen za pomaganje „izvršiocu ili više njih“ nakon ubistva Davida Dragičevića. Preciznije, Kukića su teretili da je obrisao snimke nadzornih kamera na kojima se navodno vide ubice.

Kukić je tako bio prvi koji je uopšte pritvoren zbog slučaja „Dragičević“, a u pritvoru je proveo gotovo dva mjeseca, i to zbog, kako će se kasnije utvrditi, dokaza koji su zasnovani na priči „rekla-kazala“.

Kukić je iz pritvora pušten nakon što je sud u ponovljenom postupku po žalbi advokata Dragana Stupara utvrdio da nema ni osnovane sumnje da je Kukić izvršio krivično delo zbog kojeg je bio pritvoren.

U skladu sa zakonom, za svaki dan koji je Kukić proveo u pritvoru poreski obveznici RS platiće po 100 maraka. Za nadoknadu nematerijalne štete i duševne boli koja je prouzrokovana boravkom u pritvoru, prema dosadašnjoj sudskoj praksi, isplaćuje se maksimalno 5.000 maraka. Na ovo sve treba dodati i da se Kukiću vraća i dio zarade od plate koja mu je bila uskraćena, obzirom da mu je nakon hapšenja i pritvaranja isplaćivano samo 50 odsto primanja.

Osumnjičen bez dokaza

Osnovni sud Banjaluka je u ponovljenom postupku prilikom odlučivanja o pritvoru utvrdio da je Okružno javno tužilaštvo Banjaluka osumnjičilo Kukića na bazi priče bez dokaza.

Stav Osnovnog suda Banjaluka bio je da tužilaštvo nije ponudilo nijedan dokaz da je ubijeni David Dragičević 18. marta ove godine u večernjim časovima bio u Ulici Velimira Janjetovića Janje.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *