Ovo je GROZNO, granicu prelaze u uniformama u kojima su KLALI NAŠE LJUDE!

Ovo je GROZNO, granicu prelaze u uniformama u kojima su KLALI NAŠE LJUDE!

Uz povike „Bog čuva Srbiju“, „Bog čuva Republiku Srpsku“, u uniformama sa zastavama i kokardama, pripadnici Ravnogorskog pokreta postrojili su se pred vojvodom Slavkom Aleksićem, gdje su, uz upozorenja predstavnika pokreta i Boračke organizacije Višegrad da se ne smije desiti ni najmanji incident, položili cvijeće na spomenik u centru grada.  

– Kao i svake godine, okupljamo se da damo spomen i parastos komandantu Jugoslovenske vojske u otadžbini, čovjeku koji je svoj život posvetio slobodi srpskog naroda, ali i razvoju demokratije i odbrani otadžbine od fašističkih agresora – kazao je predsjednik Ravnogorskog pokreta RS Dušan Sladojević.

Okupljanje pripadnika Ravnogorskog pokreta u Višegradu počelo je dan uoči postrojanja, projekcijom dokumentarnog filma posvećenog Mihailoviću. Inače, ove godine program je organiziran tri dana ranije zbog početka pravoslavnog posta. Na spomenike u mjestu Undrulje, gdje je u akciji OZNA-e 13. marta Draža uhapšen, a njegova pratnja pobijena, ravnogorci su, također, položili cvijeće. Ovo mjesto je nakon posljednjeg rata preimenovano u Draževinu, a u njemu je izgrađena crkva i podignut spomenik osuđenom ratnom zločincu.

A istinu da je pod istim obilježjima pokolj nad bošnjačkim stanovništvom Višegrada i Podrinja ponovljen i tokom posljednje agresije na BiH pamte žrtve i malobrojni povratnici u Višegrad. 

– Iz godine u godinu se ponavlja šutnja države, međunarodne zajednice i cijelog svijeta na oživljavanje ideologije koja je u proteklih 200 godina na ovim prostorima uzrokuje prolivanje krvi. Pod zastavama i ikonografijom koju smo jutros bili u prilici da vidimo u Višegradu, desili su se najveći zločini, u Vilinoj vlasi, na mostu Mehmed-paše Sokolovića, u Pionirskoj i Bikavcu, stadionu, zgradi MUP-a, hotelu ”Višegrad”. Zato je povratnicima nelagodno susretati se s ovim ljudima, ali straha nema, ne bojimo se nikoga osim dragog Boga, već negodujemo i pozivamo sve koji mogu učiniti bilo šta da se ovoj ideologiji stane ukraj – kazao  je Bilal Memišević, predsjednik Medžlisa IZ Višegrad. 

Predsjednica Udruženja „Žena – žrtva rata“ Bakira Hasečić već godinama javno postavlja pitanja kako je moguće da uniformirane osobe prelaze međudržavne granice i dolaze u grad koji još nije izliječio rane iz novije historije. 

 Pitam se kontrolira li uopće BiH svoje granice, jer ovo gledamo već godinama. Za šta nam služe institucije BiH Predsjedništvo, Vijeće ministara, posebno ministar sigurnosti Dragan Mektić? On danas vjerovatno spava ili je isključio telefon. Da smo kojim slučajem održali mevlud bez najave, možda bi rekao da se radi o nekoj terorističkoj grupi. Ovo je grozno, da granicu prelaze u istim ili sličnim uniformama u kojima su nad nama počinili zločine. Neka je sram BiH, cijeli svijet i međunarodnu zajednicu – poručuje Hasečić, za “Avaz”.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *