UPOZORENJE GRAĐANIMA, HARA VELIKA PREVARA: Ako dobijete SMS poruke sa ovih brojeva – OPLJAČKANI STE!

UPOZORENJE GRAĐANIMA, HARA VELIKA PREVARA: Ako dobijete SMS poruke sa ovih brojeva – OPLJAČKANI STE!

Građani Srbije upozoravaju se na SMS prevaru, kojom se od građana izvlače pare.

Naime, ako vam je na mobilni telefon stigla poruka sa brojeva 3663, 5678 ili 1991, znači da ste postali korisnik usluga servisa koji vam naplaćuje i do 180 dinara svaku poruku koju vam pošalje, piše “Telegraf.rs”.

mobitel

Ako se uzme da ovi servisi nedjeljno šalju bar tri poruke, to znači da će vam račun na kraju mejseca biti uvećan za najmanje 2.100 dinara, i to za uslugu za koju niste ni znali da vam se naplaćuje. U tu zamku se lako upadne. Žrtva ove prevare je bila S. M. iz Beograda, kojoj je tokom pretraživanja neta na telefonu iskočila poruka sa upozorenjem da je njen telefon inficiran virusom i da ga treba skenirati. Koncept te prevare podrazumijeva zastrašivanje korisnika koji treba da povjeruju da su im uređaji zaraženi malverima.

– To je izgledalo kao da je sistemska poruka Androida, zato sam i kliknula na baner. Nisam obratila pažnju na uslove korištenja, ali mi nije palo na pamet da je prevara. Nakon toga svakodnevno su počele da mi stižu SMS-ovi sa brojeva 3663 i 5678 – kaže ona, a da su sve poruke naplaćene shvatila je kada je stigao račun za telefon uvećan za oko 2.500 dinara.

mobitel

– Zvala sam mog mobilnog operatera i rekli su mi da sam koristila servis sa dodatnom uslugom i da je zato račun uvećan i objasnili mi kako da se odjavim. Iako usluge nisam koristila, račun sam morala da platim – objašnjava ona.

Poruke stižu sa ovih brojeva:

3663

5678

1991

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *