REAKCIJA ČEDOMIRA JOVANOVIĆA NA PRESUDU KARADŽIĆU: Nakon ovih riječi JASNO JE NA ČIJOJ JE STRANI!

REAKCIJA ČEDOMIRA JOVANOVIĆA NA PRESUDU KARADŽIĆU: Nakon ovih riječi JASNO JE NA ČIJOJ JE STRANI!

Ratni zločinac Radovan Karadžić danas je osuđen na doživotnu kaznu zatvora.

Lider LDP-a Čedomir Jovanović kazao je kako je presuda ratnom zločincu Radovanu Karadžiću i izrečena kazna doživotnog zatvora, uz potvrdu svih navoda iz prvostepene presude, djelimična je, ali nedovoljna, satisfakcija za porodice žrtava koje su stradale zbog njegove politike.

cedomir

“S druge strane, ova presuda jeste jedan od osnova i temelja na kojima možemo graditi nove odnose kao i politiku pomirenja u cijelom regionu. To se, prije svega, odnosi na Bosnu i Hercegovinu, u kojoj su narodi od ove politike najviše i stradali.

Nema danas pobjednika ili poraženih. Ovo je dan kada moramo još jednom razmisliti gdje nas je odvela luđačka politika devedesetih i kako završavaju oni koji su vodili zemlje u besmislene ratove, a građane u pakao”, rekao je Jovanović za “Klix” i dodao:

karadzic

“Nije vrijeme za otvaranje starih rana, za raspirivanje mržnje među nama. Presuda Radovanu Karadžiću mora biti snažna opomena i poziv na odgovornost pred samim sobom, kao i pred prošlim i generacijama koje dolaze. Ova presuda je podsjetnik šta se dešava kada se problemi rješavaju ratom i razlog da u budućnosti vodimo politiku koja će spriječiti da nam se surova prošlost ikada više ponovi”, poručio je Jovanović i istakao da će samo takva politička borba u budućnosti imati smisla, samo ćemo na taj način pokazati da smo razumjeli i prihvatili činjenice vezane za sva počinjena zla – kako ona kojima je u Hagu presuđeno, tako i ona koja su ostala nekažnjena.

karadzic-hag

“I na kraju, samo jasnom osudom ratnih zločina i zločinaca iz ratova devedesetih možemo se nadati razumijevanju i saradnji u regionu, pa i zajedničkoj budućnosti na zdravim osnovama”, zaključio je Jovanović.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *