Incident tokom džuma – namaza, muškarac zapalio Kur’an!

Incident tokom džuma – namaza, muškarac zapalio Kur’an!

Lider danske ekstremno desničarske stranke Čvrsti smjer Rasmus Paludan zapalio je danas u Kopenhagenu muslimansku svetu knjigu Kur’an, želeći isprovocirati vjernike koji su se okupili pred zgradom danskog parlamenta da obave džuma-namaz, muslimansku molitvu petkom.

Ispred zgrade danskog parlamenta u Kopenhagenu danas je organizovano klanjanje džuma-namaza na otvorenom, u znak protesta na prošlosedmični teroristički napad na dvije džamije u novozelandskom gradu Christchurcu, u kojima je ubijeno najmanje 50 muslimana. Džuma-namaz pred danskim parlamentom protekla je u sjeni provokacija.

Iako su ogranizatori molitve na otvorenom pred danskim parlamentom uredno najavili događaj nadležnim organima, grupa ekstremnih desničara se okupila u blizini zgrade parlamenta te provocirala okupljene građane.

Okupljeni ekstremni desničari na kontraprotestu nosili su izraelsku državnu zastavu, te sirenama automobila pokušali spriječiti vjernike u obavljanju namaza.

Rasmus Paludan, lider danske stranke Čvrsti smjer, poznate po antiimigrantskim i antiislamskim stavovima, provocirao je vjernike muslimane tako što je pred njima zapalio svetu knjigu Kur’an.

Paljenje Kur’ana desilo se na 100 metara od mjesta gdje je klanjan džuma-namaz, obzirom da policija Paludanu i njegovim pristalicama nije dozvolila da se približe današnjem skupu.

Zastupnik Narodne partije Danske Martin Henriksen je također provocirao okupljene vjernike pred danskim parlamentom. On je prije samog klanjanja džuma-namaza prilazio vjernicima i verbalno ih napadao.

Predsjednica danskog parlamenta Pia Kjaersgaard ranije je izjavila kako se protivi klanjanju džuma-namaza pred zgradom parlamenta ove zemlje.

Tokom ovog događaja poduzete su visoke mjere sigurnosti, a policija je uhapsila najmanje šest osoba – prenosi N1 pisanje Anadolije.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *