Pukla bruka u Rusiji nakon presude Karadžiću: Pa ovo je stvarno fuj!

Pukla bruka u Rusiji nakon presude Karadžiću: Pa ovo je stvarno fuj!

Мinistarstvo vanjskih poslova Rusije ocijenilo je da je suđenje Radovanu Karadžiću pokazalo pristrasnost i politizaciju Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične tribunale u Hagu.

– Sažetak objavljen na stranici pokazuje ozbiljne nedosljednosti koje su od samog početka primjetne na suđenju Karadžiću. Baza dokaza izaziva ozbiljne sumnje – naglasilo je ministarstvo u saopštenju, prenosi TASS.

Kako se dodaje, Mehanizam je naslijedio nedostatke Tribunala za bivšu Jugoslaviju i odlučio da ignoriše ove okolnosti, slijepo prateći svoju antisrpsku agendu čime je još jednom pokazao pristrasnost i politizaciju tandema Tribunal-Rezidualni mehanizam, prenosi Sputnjik.

Ministarstvo je dodalo i da haško pravosuđe nije pokazalo pravo raspoloženje za otkrivanje brojnih zločina komandanata Bošnjaka i kosovskih Albanaca.

– Namjerno su izbačene protivpravne radnje zemalja NATO tokom vojnih operacija u bivšoj Jugoslaviji. Iako je dobro poznato da su razmjere civilnih žrtava i uništavanje civilne infrastrukture kao posljedica tih akcija, uključujući kontaminaciju značajnih područja osiromašenim uranijumom, veoma značajni – saopštilo je Ministarstvo.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *