Bio je običan pekar, a sada je HEROJ U SRBIJI: Čovjek koji je srušio “nevidljiv avion”

Bio je običan pekar, a sada je HEROJ U SRBIJI: Čovjek koji je srušio “nevidljiv avion”

Nemoćna pred zračnim napadima NATO-a 1999., srpska vojska silno se hvalila rijetkim uspjehom – rušenjem “nevidljivog” američkog lovca F-117. To može zahvaliti pekaru Zoltanu Daniju.  Spomenutim ironičnim natpisom na majicama ili transparentima na političkim skupovima Srbi već dugo slave taj događaj koji se odigrao nedaleko od Beograda 27.3.1999., tri dana nakon početka zračnih napada, čija se 20. godišnjica obilježava u nedjelju.

Bombardiranje je nakon 11 sedmica  urodilo plodom i prisililo srpske vlasti da povuku vojsku s Kosova, gdje su se uz brojne zločine borile protiv albanskih boraca za neovisnost.

Zoltanu Daniju, kojem su danas 62 godine, taj rijetki srpski vojni uspjeh tijekom NATO-ove akcije podario je status nacionalnog junaka. U svojem selu Skorenovcu, sjeveroistočno od Beograda, Zoltan Dani se prisjeća te noći provedene s protuzračnom obranom koju je vodio u srijemskoj ravnici, zapadno od glavnog grada. Njihovi radari uočili su zrakoplov, zapovjedio je raketni napad i pogodio letjelicu.

“Oh… Bingo!” reagirao je Dani kada je shvatio da je srušio F-117, zrakoplov futurističkog izgleda kao iz “Ratova zvijezda” koji je trebao biti nevidljiv radaru. Nije poznat nijedan drugi slučaj rušenja tog zrakoplova.

Američki pilot Dale Zelko preživio je i evakuiran je helikopterom NATO-a, no taj neočekivani udarac na ponos zapadnjaka propaganda Slobodana Miloševića jedva je dočekala.

Osam godina poslije pilot Dale Zelko vratio se u Srbiju kako bi sudjelovao o dokumentarcu o “drugom susretu” njih dvojice. 

Kada mu je redatelj predložio snimanje dokumentarca, Dani je prvo odbio. “Potom sam si rekao da bi film o našem susretu mogao biti prilika da se pošalje zajednička poruka mira i razumijevanja”, prisjeća se.

Napadi NATO-a i dalje su jako traumatični za Srbiju i doživljavaju se kao poniženje, uključujući i među onima koji su se protivili Miloševićevu režimu i njegovim planovima da nametne srpsku hegemoniju na području bivše Jugoslavije.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *