GAY PARADA PONOSA U SARAJEVU IZAZVALA PRAVU BURU Prvi sarajevski Queer Fest je brutalno “skršen” još 2008., svi se pitaju šta će se sada dogoditi?

GAY PARADA PONOSA U SARAJEVU IZAZVALA PRAVU BURU Prvi sarajevski Queer Fest je brutalno “skršen” još 2008., svi se pitaju šta će se sada dogoditi?

Sarajevski otvoreni centar je saopštio kako će 8. septembra u Sarajevu biti organizovana parada ponosa pod sloganom “Ima izaći”.

“Danas smo ovdje kako bismo najavili održavanje prve bh. Povorke ponosa. Inicijativa dolazi od aktivista iz različitih krajeva BiH. U organizacionom odboru nas je 15”, kazala je moderatorka događaja.

“BiH konačno dobija povorku ponosa koja će biti organizovana 8. septembra u Sarajevu”, saopćeno je na konferenciji za medije.

Slogan parade će biti “Ima izaći”.

Inače, Sarajevski otvoreni centar (SOC) zagovara potpuno poštivanje ljudskih prava i društvenu inkluziju lezbejki, gejeva, biseksualnih, trans* i interspolnih (LGBTI) osoba i žena, a najava ovog događaja izazvala je burnu raspravu na društvenim mrežama. Oglasile su se i brojne osobe iz javnog života.

Posljednji put u BiH sličan događaj organiziran je ispred tuzlanskog Međunarodnog ateljea Ismet Mujezinović gdje se održao festival Merlinka kojim se promoviraju prava LGBT populacije- Tada su pripadnici selefijskog pokreta održali protest.

Proteste su osiguravali pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona.

Nije poznato ko je organizator protesta na kojem je uzvikivano “p**deri” i “Allahu ekber”.

Organizatori Festivala ogorčeni su ovakvim istupima.

Ranije, još 2014. godine desetak maskiranih napadača fizički je napalobučesnike Međunarodnog festivala queer filma Merlinka u Sarajevu nanijevši tako lakše tjelesne povrede dvijema osobama.

U septembru 2008, (ne)principijelnom koalicijom navijačkih nasilnika i vehabija skršen prvi sarajevski Queer Fest, to je bila velika medijska i javna tema.

Napad se dogodio u sarajevskom kinu Kriterion gdje se održava festival, a otkazane su sve projekcije koje su trebale biti održane taj dan.

‘Zbog napada u Kriterionu koji desio na diskusiji u sklopu festivala Merlinka, sve ostale projekcije za danas su otkazane. Dvije osobe su lakše povrijeđene’, stojalo je u saopćenju Sarajevskog otvorenog centra, organizatora festivala.

Vrijedi dodati da u BiH do sada nije bilo pokušaja organiziranja “Povorke ponosa”, a manja okupljanja članova LGBT zajednice često su nailazila na otpor i prijetnje nasiljem.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *