U BiH uvedena nova avio linija za Njemačku, karta trenutno osam eura

U BiH uvedena nova avio linija za Njemačku, karta trenutno osam eura

Avion kompanije Ryanair iz Berlina sletio je danas u popodnevnim časovima na Aerodrom Banja Luka, a odmah nakon toga prvi putnici su krenuli iz Banja Luke u Berlin.

Zoran Injac v. d. direktora Aeorodroma Banja Luka objasnio je da će ova linija imati letove dva puta sedmično, a da je Berlin četvrta destinacija u koju s ovog aerodroma vozi ova kompanija. Karta za sljedeći let trenutno može da se kupi po cijeni od osam eura u jednom pravcu.

Priliku da među prvima osjeti benefite nove linije Berlin-Banja Luka iskoristila je Mirjana Banjac iz Banja Luke.

“Ne idem često, prije 20 godina sam išla češće. Idem dalje, mnogo mi znači ovaj let, još više će mi značiti ako bude let do Frankfurta, kada idem za Johanesburg”, rekla je ona.

Sava Gvozdenović iz Šipova smatra da za sve koji žive u Njemačkoj ovaj let znači mnogo pogotovo za Banjalučane i građane okolnih gradova.

“Putovat ćemo, češće, kraće i udobnije. Automobilom i autobusom, to traje satima, avionom smo do sada morali ići u druge regionalne gradove, tako da je ovo mnogo bolje. Nadam se da će se održati ovaj let”, rekla je Sava Gvozdenović.

Očekuje i finansijsku uštedu, odnosno da će za isti novac moći češće posjećivati rodni kraj.

“Osim redovnog avio saobraćaja, poklanjamo pažnju i drugim vidovima avio saobraćaja koji je neophodan s našeg aerodroma. Ove sezone imat ćemo sezonske letove prema Antaliji dva puta sedmično i Atini jednom sedmično, što će našim građanima omogućiti da na godišnje odmore odlaze i u dalje destinacije”, rekao je on.

Danas su banjalučki aerodrom posjetili Radovan Višković, premijer RS i Neđo Trninić, ministar saobraćaja i veza koji su održali sastanak sa Injcem, i dočekali let iz Berlina.

Oni su obišli Kargo centar koji je u izgradnji, a trebalo bi da bude završen u junu, koji će doprinijeti razvoj robnog saobraćaja. S Ryanairom je potpisan ugovor po kojem će se svakih šest mjeseci uvoditi nove destinacije a u toku su pregovori s drugim kompanijama kao što je avio kompanija Ruske Federacije.

“Premašili smo planove što nam je izuzetno zadovoljstvo. U prva dva mjeseca ove godine premašili smo nekadašnji broj putnika na godišnjem nivou”, rekao je Trninić.

Vlada RS će dati podršku razvoju saobraćaja sa ovog aerodroma.

“Ponosan sam onim što sam čuo da smo u prošloj godini imali 35.000 putnika, a za tri mjeseca ove godine ima oko 23.000 putnika što znači na godišnjem nivou između 150.000 pa čak i 200.000 putnika”, rekao je Višković.

On je istakao da su dogovorene konkretne stvari o nabavci opreme, proširenja smještajnih kapaciteta potrebnih putnicima dok čekaju.

Prema njegovim riječima, ovo je jedan od rijetkih aerodroma koji će uskoro imati pristup za slijetanje i polijetanje s obje strane. Bit će nabavljena oprema za prelazak iz prve u drugu kategoriju, odnosno da bude moguće polijetanje i slijetanje u lošijim vremenskim prilikama i noću.

(Anadolu Agency)

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *