Zastrašujuće informacije uznemirile javnost u BiH: “U RS se stvara velika oružana sila!”

Zastrašujuće informacije uznemirile javnost u BiH: “U RS se stvara velika oružana sila!”

Od policijskih snaga na prostoru entiteta Republika Srpka nastoji se napraviti neka vrsta oružane sile koja bi se mogla upotrijebiti u određenom trenutku, smatra potpredsjednik ovog bosanskohercegovačkog entiteta Ramiz Salkić.

Takva struktura, dodaje, trebala bi da ulijevala sigurnost određenim politikama koje zagovaraju separatizam.

– Sama činjenica da se drži Ministarstvo unutrašnjih poslova potpuno entnički očišćeno jasno govori o čemu se radi – kazao je Salkić novinarima u Sarajevu.

Komentirajući utvrđeni Nacrt zakona kojim se utvrđuju formalnopravni uslovi za uspostavljanje rezervnog sastava policije u RS-u kazao je da takvo organiziranje policijskih snaga, kod Bošnjaka u RS-u, ne budi nadu da je to nešta što će biti dobro.

– Mi mislimo da ne postoje nikakvi razlozi da se organizira rezervni sastav unutar MUP-a, niti postoji ekonomska snaga entitea da to može izdržati – rekao je Salkić.

Prošle godine je, podsjetio je, nabavljeno više hiljada dugih cijevi, što, također smatra, nije dobra poruka.

“Nepoštivanje Ustava entiteta Republika Srpska u dijelu koji se odnosi na zapošljavanje u javnim preduzećima temeljni je problem zbog kojeg svi stanovnici ovog entiteta nemaju ista prava pri zapošljavanju”, smatra Salkić.

On je bio uvodničar na javnoj tribini ”Položaj Bošnjaka u Republici Srpskoj” koja je održana danas u Sarajevu, u Gazi Husrev-begovoj biblioteci, odakle je poručio da ”oni koji se kunu u RS, ne poštuju Ustav”.

Podsjeća da je u jednom od članova jasno kazano da će javne ustanove i institucije i sve što je na nivou entiteta biti popunjavano u skladu s popisom iz 1991. godine.

– Nažalost, takvu situaciju nemamo. Oko 7.000 je uposleno u MUP-u, 356 je Bošnjaka – rekao je Salkić.

Istakao je i da oko 5.000 ljudi radi u administraciji entiteta, od čega je 46 Bošnjaka.

– Mi smo u potpunosti nezadovoljni i koristimo svaku priliku da to kažemo – naglasio je Salkić.

Moderator javne tribine, generalni sekretar Vijeća kongresa bošnjačkih intelektualaca (VKBI) Emir Zlatar poručuje da u BiH mora biti ojačana vladavina prava.

– Vladavina prava je suspendirana i to je neodrživo stanje u BiH – kazao je Zlatar.

Rekao je da predstavnici naroda koji nisu Srbi u entitetu Republika Srpska imaju medijsku blokadu te da su i zbog toga u Sarajevu organizirali javnu tribinu da se njihov glas čuje, a da bi se vratilo normalno stanje odnosa prema jednom narodu.

Organizator današnjeg događaja bilo je VKBI – prenosi N1 pisanje Fene.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *