MOGLO BI BITI SVEGA Dodik se sprema za veliko krvoproliće? Potrošio pravo bogatstvo za ratnu opremu!

MOGLO BI BITI SVEGA Dodik se sprema za veliko krvoproliće? Potrošio pravo bogatstvo za ratnu opremu!

Policija u entitetu Republika Srpska bit će opremljena novom „zaštitnom balističkom opremom“, za koju će iz entitetskog budžeta biti izdvojeno dodatnih 220.000 KM, saznaje portal Inforadar.

U prevodu, za potrebe entitetskog MUP-a bit će kupljeni novi panciri, kacige i šljemovi, no naručioci su u dokumentima o javnoj nabavci vješto sakrili količinu. 

Ipak, s obzirom na visinu cijene nije teško pretpostaviti da je u pitanju nabavka ne baš malih količina ove opreme koja entitetskoj policiji treba da bude isporučena nakon 30. aprila ove godine, po okončanju tendera.

U situaciji kada je sigurnosno stanje u BiH dodatno usložnjeno najavama člana Predsjedništva iz RS Milorada Dodika i ministra unutrašnjih poslova RS Dragana Lukača o formiranju rezervnog sastava policije, ovakva jedna vijest dovoljno je zabrinjavajuća.

Nije poznato za koje je jedinice planirana „zaštitna balistička oprema“, no sve upućuje na to da je dio ovih pancira i šljemova biti namijenjen za „specijalu“, a dio vjerovatno i za opremanje rezervnog sastava entitetskog MUP-a.

Sve ovo govori da režim u RS ništa ne prepušta slučaju još otkako je, počevši od 25. decembra prošle godine, „razbio“ demonstrante na Trgu Krajine, žene, djecu i simptatizere grupe Pravda za Davida. Sva okupljanja građana su nakon toga zabranjena, a u međuvremenu je najavljen i novi zakon po kojem bi trebalo da budu strogo kažnjeni svi koji se usude uslikati „organa reda“ u obavljanju zadataka. Drugim riječima, novinarima i fotografima će biti zabranjeno da se bave osnovama vlastitog poziva.

Druga dimenzija ove priče još je složenija. Naime, svi stručnjaci iz oblasti sigurnosti s kojima smo posljednjih dana razgovarali najavljeno formiranje rezervnog sastava entitetskog MUP-a smatraju iznimno opasnim potezom, a većina vjeruje da je namjena rezervnog sastava „da se popuni rov“.

Na tu priču došao je i odgovor SDA o tome da će „svako formiranje rezervnog sastava MUP-a RS izazvati “odlučan i konkretan odgovor u Federaciji BiH i njenim kantonima, u vidu uvođenja rezervnog sastava i opremanja policije u FBiH”, što su gotovo identične poruke koje smo slušali 1991. i 1992. godine, uoči početka kataklizme na ovim prostorima.

Upravo zbog ovoga mnogi su skloni vjerovanju da SDA i SNSD i lideri Bakir Izetbegović i Milorad Dodik imaju tajni dogovor o kontinuiranom održavanju nestabilnosti i osjećaju straha kod vlastitih naroda, kako im se stada ne bavila svojim sve lošijim životima za koje su upravo njih dvojica uveliko zaslužni.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *