Maja iz Zenice pokušala preći hrvatsku granicu. Graničar joj priredio pakao

Maja iz Zenice pokušala preći hrvatsku granicu. Graničar joj priredio pakao

Žena “čuči u kući” u Zenici iako ima potrebu svake sedmice dolaziti u Split, gdje vodi kod liječnika svoga teško bolesnog svekra

Sljedeća priča hrvatske državljanke Maje Marković-Šimić, koja živi u BiH, tačnije u Zenici, spada u grupu priča “lud, zbunjen i – ko je ovdje normalan”.

Iako je hrvatska državljanka, odnosno ima dvojno državljanstvo, te ima i hrvatske putne isprave, ne može iz države u kojoj živi, u ovom slučaju BiH, ući u zemlju čija je (također) državljanka, dakle u Hrvatsku.

Žena “čuči u kući” u Zenici iako ima potrebu svake sedmice dolaziti u Split, gdje vodi kod liječnika svoga teško bolesnog svekra.

I sad se postavlja pitanje zbog čega Maja ne smije u svoju Hrvatsku, piše Slobodna Dalmacija.

PRIJETIO JOJ VELIKOM GLOBOM

Zbog jednostavnog razloga jer je žena, nakon što se udala, željela svome djevojačkom prezimenu Marković dodati prezime svoga supruga Gorana, koji se preziva Šimić.

Da bi to učinila, morala je zatražiti izradu nove domovnice, što je ona i napravila u Ambasadi RH u Sarajevu, ali je, čini se, za to morala pitati odobrenje i od graničnog policajca na GP-u Kamensko, koji je nedavno nije htio pustiti u Hrvatsku.

– I tu nastaje problem. Nakon što sam podnijela zahtjev za novu domovnicu, htjela sam prije neke dvije sedmice ući u RH sa svojim svekrom, koji je imao pregled u Splitu.

I krenuli smo prema GP-u Kamensko, gdje smo “naletjeli” na graničnog policajca koji je bio, moram to istaknuti, vrlo bezobrazan, otresit i bahat i koji se prema meni ponašao kao prema nekoj kriminalki.

Dala sam mu dokumente, odnosno “staru” putovnicu koja vrijedi do 2021. godine. No, kada je revni policajac na granici “udario” po kompjuteru, vidio je da su u izradi moji novi dokumenti u Ambasadi u Sarajevu. Tada mi je rekao da to nisu valjani dokumenti i da ja ne mogu ući u RH.

Ja sam mu pokazala i vjenčani list i tu putovnicu gdje je moja slika i gdje jedino nema dodanog prezimena moga supruga. Imao je i JMBG, ali me nije htio pustiti. Čak mi je rekao da će me kazniti s četiri i po hiljade kuna jer nemam valjane dokumente – kazuje Maja Marković-Šimić.

I tako se žena prepirala s revnim policajcem dok se on ipak nije smilovao i pustio je u RH.

– Istina je, pustio me u RH, ali mi je naglasio, ako još jednom pokušam prijeći granicu, da će me kazniti s devet hiljada kuna kazne. Ušli smo u RH, otišli u Split, gdje mi se svekar pregledao i vratili sutra u BiH. Samo se nismo vraćali preko GP-a Kamensko, nego preko GP-a Aržano, gdje mi niko od graničnih policajaca nije stvarao probleme – reći će Maja.

Žena koja je “osuđena na policijsku milost” ne shvaća zašto ne može ući u RH ako ima valjanu hrvatsku putovnicu.

– Na njoj se vidi moja slika, koja potvrđuje da sam to upravo ja i niko drugi. Osim toga, imam i bosanskohercegovačku ličnu kartu s kojom ne mogu u RH, ali zato mogu u Srbiju.

Izgleda da sam “pogriješila” što sam djevojačkom prezimenu htjela dodati prezime svoga supruga. To se policajcu na granici očito nije svidjelo. Do prije tih 15-ak dana nikad nisam imala problema s nijednim graničnim policajcem, kako onima s bosanskohercegovačke, tako i onima s hrvatske strane – ispričala je Maja za Slobodnu Dalmaciju.

OSJEĆA SE KAO ZATVORENICA

Da je ona dala izraditi novu domovnicu, koja je preduvjet za novu putovnicu, vidjeli su do sada na svim graničnim prijelazima preko kojih je ulazila u RH.

– I niko mi nikada nije radio probleme. Evo, sada moram ići službeno u Zagreb i iz straha to ne mogu napraviti jer ne znam hoće li me neki revni policajac zaustaviti na granici i naplatiti mi kaznu od četiri i po ili devet hiljada kuna. Osjećam se kao zatvorenica koja oko noge ima onu narukvicu kojom prate kriminalce, jer ne smijem iz BiH izići u Hrvatsku – govori Maja.

Novu domovnicu je dala izraditi u Ambasadi RH u Sarajevu.

– Na domovnicu moram čekati četiri i po do pet mjeseci i ja za cijelo to vrijeme ne smijem “mrdati” iz BiH, jer dok nju ne dobijem, ne mogu izraditi putovnicu. Sada mi je svekra u Split kod doktora vozio otac jer ja ne smijem.

Zamislite da uđem u RH, da me granični policajac pusti i da onda po povratku u BiH opet naiđem na “revnog” policajca koji me ne želi pustiti u BiH, gdje živim. Šta bih onda radila? Znači, svaki moj prelazak u Hrvatsku ili iz Hrvatske u BiH je rizik za mene i moju porodicu.

Moram napomenuti da se “revni” policajac na granici pozivao na članak 39. Zakona o putnim ispravama, gdje se navodi da ako se neka činjenica u putovnici promijenila, da dotadašnja putovnica nije valjana. A u članku 40. istog Zakona se navodi da je RH dužna lične dokumente izdati u roku od 48 dana – kazuje Maja.

U BiH su Maji dali sasvim drukčije upute.

– U ispostavi hrvatske Ambasade u Vitezu rekli su mi da granicu mogu prijeći s postojećom, odnosno “starom” putovnicom, dok mi nova ne bude zgotovljena. A kad dođem na granicu, onda mi rade probleme. Pa ko je ovdje lud? – pita se Maja.

PU SPLITSKO-DALMATINSKA: TO JE PITANJE POJEDINCA NA GRANICI

Kako saznaju iz Policijske uprave splitsko-dalmatinske, pod kojom je GP Kamensko, granični policajci trebali bi biti malo fleksibilniji.

– To je pitanje pojedinca na granici. Kada se postojeća putovnica, koja je uz to još i valjana, skenira, policajcu na zaslonu kompjutora jasno piše da osoba izrađuje nove dokumente.

Ako ta osoba koja izrađuje nove dokumente jasno i nedvosmisleno može dokazati da je to upravo ona, onda bi policajac morao biti malo fleksibilniji i takvu osobu, koja je uz to još državljanin RH, pustiti u Hrvatsku, ali uz opomenu da što prije dobije nove dokumente – kaže nam sagovornik koji je htio ostati anoniman.

MEĐUNARODNI VJENČANI LIST: PRIJATELJICA MOŽE U NJEMAČKU

Ima Maja i primjer svoje prijateljice.

– I ona se udala i dala izraditi nove dokumente. Kako je morala otići raditi u Njemačku, izvadila je međunarodni vjenčani list i otišla na rad u Njemačku. Tamo normalno radi i čeka nove dokumente – kaže Maja.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *