“Nisu mi htjeli obaviti dženazu majci dok ne platim 417 eura” ISLAMSKA ZAJEDNICA: To nije istina!

“Nisu mi htjeli obaviti dženazu majci dok ne platim 417 eura” ISLAMSKA ZAJEDNICA: To nije istina!

Sabri Beqiri, Albanac iz Vučitrna na sjeveroistoku Kosova, iznio je priču koja je izazvala mnogo prašine u medijima.

Naime, nakon što mu je početkom mjeseca umrla majka, on je, kako je naveo, ostao šokiran time što mu je lokalna islamska zajednica tražila da plati 417 eura zaostale članarine kako bi bila obavljena dženaza!?

To i ne bi bilo toliko sporno da Beqiri ne živi u ekstremnom siromaštvu i prima socijalnu pomoć praktično da ne bi umro od gladi. Osim toga, od početka prošle godine Opština Vučitrn je donijela odluku po kojoj ona snosi troškove ukopa svojih građana.

Gradonačelnik Vučitrna, Džafer Tahiri sastao se nakon ovog slučaja s članovima Vijeća islamske zajednice u Vučitrnu koji su iznijeli sasvim drugačiju verziju priče. Prema njima gospodin Sabri je sam došao želeći platiti članarinu, i naveo je da u tome ima pomoć šuraka. Ni u jednom trenutku, navodno, nije rekao da je u pitanju socijalni slučaj, pa to u Islamskoj zajednici nisu ni mogli znati.

Oni su odmah vratili uplaćeni novac i pokrenuli internu istragu, da vide da li je eventualno u ponašanju njihovih službenika bilo nekih propusta, a ako je bilo – da se ne bi ponovili.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *