Tužna priča zvijezde “Nadrealista” i “Doma za vješanje”: Ubio se pred trideseti rođendan!

Tužna priča zvijezde “Nadrealista” i “Doma za vješanje”: Ubio se pred trideseti rođendan!

Pamtimo ga kao Perhana iz filma “Dom za vješanje”, ali i po ulogama u Top listi nadrealista. Davor Dujmanović je tragično preminuo 31. maja 1999. godine u Sloveniji.

Karijeru je započeo kada je upoznao Emira Kusturicu koji ga je pozvao na audiciju za film “Otac na službenom putu”. Kasnije se ispostavilo da je Davor bio savršen za ulogu u tom filmu.

Poslije filma “Otac na službenom putu” odlučio je da upiše filmsku akademiju, ali to mu nije uspjelo. S nepunih osamnaest godina dobio je glavnu ulogu u idućem filmu Emira Kusturice “Dom za vješanje” i nakon toga je proglašen jednim od najboljih glumaca u Evropi.

Početkom devedesetih došao je u dodir s heroinom i nekoliko puta se neuspješno liječio. Rat ga je zatekao u Sarajevu odakle odlazi u Beograd.

U Srbiji je snimio nekoliko filmova, a možda i najpoznatiji je “Underground”.

Poslije rata odlazi u Sloveniju, gdje se borio s alkoholizmom i depresijom.31. maja 1999. godine počinio je samoubistvo vješanjem u slovenskom Novom Mestu.

Nije proslavio ni trideseti rođendan.

U periodu kada se liječio od narkotika izjavio je: “Ono što donosi heroin ne bih poželio ni najgorem neprijatelju. U početku je bilo “ja sam mal’ pa sam radoznal”, ali radoznalost se u ovom slučaju plaća ovisnošću.”

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *