‘Dala sam sinu sve na svijetu, a vidi kako mi on vraća…”

‘Dala sam sinu sve na svijetu, a vidi kako mi on vraća…”

Prema iskustvu u radu s roditeljima i djecom, veliki broj djece od roditelja dobije sve drugo, osim vremena…

Navest ćemo stvaran slučaj iz savjetodavne prakse.Majka je prodala jedinu kravu kako bi sinu kupila električnu gitaru.Trudila se da djetetu ispuni svaku želju, bez obzira na njene mogućnosti. Kada nije imala više šta prodati i udovoljavati sinovim željama, on se počeo snalaziti sam na zadovoljavanju svojih želja, na nedozvoljen način.

Upustio se u početku u sitne, a kasnije u krupne krađe.Nesretna majka je shvatila gdje je pogriješila u odgoju i vaspitanju, i to u svojim popustljivim stavovima i udovoljavanju pretjeranih zahtjeva djeteta. Gdje je ona pogriješila? Nije razgovarala s sinom, nije se posvetila odgoju, nije djetetu pružila vrijeme s sobom. Česta je pojava da su roditelji zaokupljeni svakodnevnim problemima, a djeca ostaju po strani.

Roditelji su često umorni, djeci sve obezbjeđuju, a ona nezahvalna i nezadovoljna, sklona čestim prigovorima.Roditelji olahko prelaze preko dječijih pitanja i potreba. Roditeljima je lakše dati novac da nešto kupe, da igraju igrice, gledaju TV, mogu ići vani da se igraju, kako bi ih djeca ostavila na miru…

Djeca često materijalno dobijaju više nego traže, i nego što im je potrebno.Roditelji često djeci daju više od realnih mogućnosti, ali djeci ne daju ono što im je zaista potrebno, empatija, podrška, razumijevanje.

Roditelji moraju shvatiti da njihovom djetetu trebaju oni, da djetetu treba njihova pažnja i da ga saslušaju.Odvojite vrijeme za vašu djecu na vrijeme, prije nego bude kasno…

Pročitajte još par poučnih priča…

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *