Svjetski mediji tvrde: Vučić ima mračan plan za BiH koji može dovesti do rata

Svjetski mediji tvrde: Vučić ima mračan plan za BiH koji može dovesti do rata

Srbija je pokušala ojačati svoju poziciju ponovnim naoružavanjem i prijetnjama ratom na Kosovu

Balkanski lideri susrest će se danas u Berlinu s Angelom Merkel i Emmanuelom Macronom. Kancelarka Njemačke nada se da će se ponovo nametnuti i uvesti red u nekim od regionalnih svađa, piše jutros na svom portalu ugledni britanski sedmičnik The Economist.

Magazin ističe i da je šefica evropske diplomatije Federica Mogherini blagonaklona prema ideji da Srbija i Kosovo razmijene teritorije tih država na kojima predominantno žive Srbi odnosno Albanci.

– Merkel smatra, ne bez razloga, da je to opasno. Srbijanski se lideri, prije svega Aleksandar Vučić, nadaju da bi trgovina teritorijama u konačnici mogla dovesti do ujedinjenja Srbije i srpskog entiteta u Bosni i Hercegovini, što bi, po strahovanjima drugih, direktno dovelo do rata.

Srbija je pokušala ojačati svoju poziciju ponovnim naoružavanjem i prijetnjama ratom na Kosovu. Kosovo je, pak, u decembru objavilo da je formiralo vlastitu vojsku.

U međuvremenu, Sjeverna Makedonija, koja je nedavno riješila svoje nesuglasice o imenu s Grčkom, sada se nada otvaranju pregovora s Evropskom unijom. Kosovo, pak, hoće ukidanje viza s EU da bi nosioci pasoša ove države slobodno putovali u države Shengena.

Da bi se uspješno suočili sa svim ovim izazovima, evropski lideri morali bi bili ujedinjeni i izaći sa smislenim prijedlozima. Umjesto toga, oni su podijeljeni – upozorava ”The Economist”.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *