ŠTA TI HOĆEŠ? Merkel brutalno ponizila Dodika! Svjetski lideri u šoku, NIKAD je nisu vidjeli ovakvu!

ŠTA TI HOĆEŠ? Merkel brutalno ponizila Dodika! Svjetski lideri u šoku, NIKAD je nisu vidjeli ovakvu!

Merkel i Macron zapečatili sudbinu inicijativama, ali i bilo kakvom političkom djelovanju, koje je usmjereno ka korekcijama državnih granica, razmjenu teritorija …

Lideri koji destabiliziraju BiH, NEGIRAJU genocid i zagovaraju da svi Srbi žive u jednoj državi nemaju šta raditi u BERLINU”!

Doc. dr. sci. Zijad Bećirović, direktor Međunarodnog instituta za bliskoistočne i balkanske studije (IFIMES) iz Ljubljane kazao je kako je Summit u Berlinu, kojeg su organizirali njemačka kancelarka Angela Merkel i francuski predsjednik Emanuel Macron posljedica niza događanja u regiji ali i unutar same EU.

„U ovom mjesecu će biti održani izbori za Evropski parlament (EP). Konstituiranje institucija EU predviđeno je za jesen. Njihovo faktičko djelovanje započet će početkom iduće godine. Merkel i Macron svjesni su da zbog toga nastaje velika praznina u djelovanju EU, a događanja u regiji Zapadnog Balkana slute dodatnu destabilizaciju. Zbog toga su dvije vodeće države EU organizirale sastanak na kojem su okupili lidere, koje smatraju odgovornim i sa kojima mogu osigurati stabilnost i mir u regiji“, kaže Bećirović.

Bećirović dodaje kako su upravo zbog evropskih izbora zvanični Beograd i Priština iskoristili taj moment, da ne dođe do potpisivanja pravno obavezujućeg sporazuma na što su se obavezali u okviru briselskog dijaloga, koji ne može trajati u nedogled.

„Klasično dobivanje na vremenu. Kosovske vlasti su situaciju nepotrebno dodatno zakomplicirale uvođenjem taksi za proizvode iz Srbije i Bosne i Hercegovine. Ti potezi su u funkciji održanja na vlasti režima u Prištini, posebice jer Hashim Thaci i Ramush Haradinaj imaju historijski nisku podršku u biračkom tijelu. Na drugoj strani granice, u Albaniji, tamošnji premijer Edi Rama, nalazi se pod teškim optužbama za kriminal i korupciju pa čak da je ključni narko proizvođač u Evropi. Tome treba dodati i činjenicu da građani predvođeni opozicionom Demokratskom partijom (PD) i Lulzimom Bashom predvode masovne demonstracije. Čak su uspjeli 13.aprila u Tirani okupiti preko 200.000 demonstranata. Iz svega navedenog je jasno ponašanje Thacija, Haradinija i Rame, čija se vladavina približava kraju“, smatra naš sagovornik.

Bećirović ističe kako su Merkelova i Macron već navikli na balkanske političke trikove i prihvatili su se teška posla.

„Naime, balkanski lideri pokušavaju sve takve i slične susrete predstaviti kod domaće javnosti kao znak priznanja i poštovanja kod ključnih aktera EU. Međutim, ko je upoznat sa razgovorima takve vrste zna da tome nije tako. Oni uglavnom dolaze da informiraju o obavljenim i dobiju nove domaće zadatke. Dolazak u Berlin nije nikakvo političko priznanje za učinjeno odnosno postignuto nego upravo suprotno“, dodaje Bećirović.

Zato su, dodaje direktor IFIMES-a, Merkel i Macron zapečatili sudbinu inicijativama, ali i bilo kakvom političkom djelovanju, koje je usmjereno ka korekcijama državnih granica, razmjenu teritorija, preseljavanju stanovništva što bi dodatno ugrozilo krhak mir i kratkotrajnu stabilnost u ovom dijelu Evrope, a neposredno bi ugrozilo i samu EU.

„Neće biti dozvoljene političke avantura, koje bi omogućavale trgovanje teritorijama, ljudskim životima i sudbinama. Jedino ispravan pristup“, mišljenja je on.

Prema Bećirovićevom mišljenju, u ovom trenutku jedini dašak nade dolazi iz Sjeverne Makedonije i Vlade, koju predvodi mlađahni Zoran Zaev.

„Zbog toga su prisutni i kontinuirani napadi na njega i njegovu državu. To se najbolje vidi pred Drugi krug predsjedničkih izbora, koji će se održati u nedjelju 5.maja 2019. Rusija, ali i još neke zemlje aktivno rade da izbori propadnu odnosno da se ne osigura 40% cenzus za izlaznost, da bi se izbori proglasili nevažećim. Cilj je, da izbori propadnu i time dođe do destabilizacije te države Upravo je na summitu u Berlinu najveće priznanje odano Zoranu Zaevu i Sjevernoj Makedoniji“, smatra Bećirović.

Bećirović dodaje kako je možda najilustrativnije summit u Berlinu objasniti na primjeru osobe sa „crne liste“ američke administracije Milorada Dodika, predsjedavajućeg Predsjedništva Bosne i Hercegovine, koji nije pozvan na taj važan događaj.

„Dodik, koji sebe već neko vrijeme pokušava afirmirati kao (pro)fašističkog lidera sa idejama, da Srbi žive u jednoj državi, negiranjem genocida u Srebrenici, neprihvaćanjem ICTY/MICT i destabilizacijom BiH i regije nema šta tražiti u Berlinu. To je upozorenje i sudionicima Berlinskog summita šta ih čeka ukoliko se budu ponašali kao Dodik. Međutim ohrabruje činjenica da je belgijski parlament donio zakon o sankcioniranju negiranja genocida u Srebrenici, a Njemačka ima sličan zakon sa univerzalnom nadležnosti tako da će uskoro okončati i bjelosvjetske putešestvije Milorada Dodika. Dokle idu kriminal i korupcija na ovim prostorima ilustrira informacija, da je čak za odlazak Dodika kod pape Franje postoje korupcijski rizici, odnosno da je taj posjet organiziran spregom političko-poslovnih-kriminalnih i onih najgorih dijelova klerikalnih struktura. Zbog toga neće biti nikakvo iznenađenje da će glavni Baja, a možda i kriminalac završit tamo gdje mu je mjesto“, kaže Bećirović.

A kako političko-kriminalne strukture međusobno surađuju i potpomažu jedne druge, dodaje Bećirović, pokazuje i sutrašnja posjeta Turskoj „okrnjenog“ Predsjedništva BiH Milorada Dodika i Šefika Džaferovića, bez Željka Komšića.

„Umjesto da ostane usamljen u svojoj ludosti i kriminalu ali i drugim nezakonitim radnjama uz pomoć Bakira Izetbegovića i SDA svite odlazi kod turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana. Da ne poznajemo aktere događanja, ne bi mogli povjerovati!“, zaključio je Zijad Bećirović u razgovoru za Vijesti.ba.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *