NOVI ZAKON, NEĆETE MOĆI PREKO GRANICE: Ukoliko ovo niste uradili, slijedi oduzimanje pasoša!

NOVI ZAKON, NEĆETE MOĆI PREKO GRANICE: Ukoliko ovo niste uradili, slijedi oduzimanje pasoša!

Poslanik u Predstavničkom domu BiH Damir Arnaut uputio je danas Predlog zakona o izmjeni i dopunama Zakona o putnim ispravama Bosne i Hercegovine, kojim se predviđa da osobe koje nisu izmirile sve dospjele imovinsko-pravne obaveze iz bračnog odnosa ili odnosa roditelja i djece, odnosno alimentaciju, ne mogu izvaditi pasoš, kao i da se takvim osobama već izdati pasoš može oduzeti. 

pasos1

Problem izbegavanja finansijskih obaveza roditelja prema djeci je sve više akutan u BiH, oba entiteta i Brčko Distriktu. Najveći dio tereta kada su u pitanju pokušaji da osiguraju izvršavanje tih obaveza nose samohrani roditelji, a najveću štetu trpe djeca, prenosi Hayat.ba.

Zakon o putnim ispravama BiH trenutno dozvoljava odbijanje zahtjeva za izdavanje putne isprave samo ako postoji osnovana sumnja da će podnosilac zahtjeva izbjeći izvršenje dospjele imovinsko-pravne obaveze iz bračnog odnosa ili odnosa roditelja i djece, a i to isključivo “na zahtev nadležnog suda”. 

pasos

Predloženim dopunama zakona se značajno pooštrava tretman osoba koje izbjegavaju obaveze prema svojoj djeci, jer izdavanje pasoša neće biti moguće ako sve takve obaveze nisu izmirene, a u takvim situacijama će i oduzimanje već izdatog pasoša biti obavezno, prenose mediji. 

pasos

Svi organi nadležni za pitanje alimentacija će, prema predloženim dopunama, biti obavezni da podatake o neizmirenju alimentacije dostavljaju organima nadležnim za izdavanje putnih isprava, a ti organi će biti obavezni da vode posebne evidencije i eletronskim putem ih evidentiraju u centralnu evidenciju putnih isprava, pišu mediji. 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *