Mevlid Jašarević izlazi iz zatvora!? Neprepoznatljiv, nema više brade…a evo ko ga je redovno posjećivao u zatvoru

Mevlid Jašarević izlazi iz zatvora!? Neprepoznatljiv, nema više brade…a evo ko ga je redovno posjećivao u zatvoru

Osuđeni terorista Mevlid Jašarević za šest mjeseci steći će zakonsko pravo da podnese zahtjev za uvjetni otpust. 

zatvor

On je pravosnažno osuđen krajem 2012. na 15 godina zatvora zbog napada na Američku ambasadu u Sarajevu 28. oktobra 2011. 

Koliko je dobio 

Jašarević je tog dana ispalio 105 metaka i teško ranio pripadnika policije Mirsada Velića, koji je radio na osiguranju Ambasade. Prvobitno je bio osuđen na 18 godina, ali mu je kasnije kazna preinačena. 

Ovaj nekadašnji pripadnik vehabijske zajednice u BiH nalazi se na izdržavanju zatvorske kazne u Kaznenopopravnom zavodu Zenica, a do sada je već odslužio skoro sedam godina robije. S odsluženih 7,5 godina, Zakon mu garantira da može tražiti otpust, što će, kako nam je potvrđeno, uskoro i zahtijevati. 

U prilog mu ide i, kako se saznaje, dobro vladanje u zatvoru, a do sada, kako nam je rečeno, nije napravio nijedan prekršaj zbog čega bi bio kažnjavan. 

– Svjesni smo da je osuđen za terorizam, da je riječ o teškom krivičnom djelu, ali to ga ne sprečava da tražimo otpust. To je njegovo zakonsko pravo – kaže sagovornik, koji redovno posjećuje Jašarevića u zatvoru i s njim održava kontakte. 

Šta kaže Zakon 

Prema Zakonu o krivičnom postupku BiH, uvjetni otpust predstavlja otpuštanje zatvorenika s izdržavanja kazne zatvora prije njenog isteka pod uvjetima propisanim Krivičnim zakonom FBiH, s tim da se za vrijeme trajanja neizdržanog ostatka kazne zatvora nad njim može odrediti elektronski nadzor, a može ga se obavezati i na nastavak mjera propisanih programom tretmana, piše Avaz. 

Zavisno od činjenice šta će Jašarević napisati u zahtjevu, država takav zahtjev mora razmatrati, ali je pitanje hoće li ga i prihvatiti. Samo mali prekršaj vraća ga na robiju. 

mevlid

Ne druži se s vehabijama 

Saznaje se da Jašarević više nema radikalne stavove zbog kojih je i napao Ambasadu SAD i ranio policajca. 

Sagovornik tvrdi da obavlja vjerske dužnosti, ali da se više ne druži s pripadnicima vehabijske zajednice u BiH. 

– Ima bradu, ali nije to velika, tzv. vehabijska kovrčava brada. On se skroz povukao. Čita knjige i crta. Najvažnije je da je sačuvao brak i porodicu. Žena ga s djecom svaka dva mjeseca posjećuje u Zenici – kaže naš sagovornik. 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *