EUROPA SE PRIPREMA NA PAKAO: Evo kada će biti najtoplija noć u historiji!

EUROPA SE PRIPREMA NA PAKAO: Evo kada će biti najtoplija noć u historiji!

SJEVEROZAPADNA Europa se ove sedmice priprema na nastavak ljetnih žega kakve su vladale i krajem juna, naprije u Parizu koji je uveo treći od četiri stepena plana obrane od velikih vrućina.

Od Francuske preko Beneluksa do Njemačke meteorološke službe su izdale upozorenje. Temperatura će se u srijedu ili u četvrtak ponovo približiti 40 Celzijevih stepeni, nakon čega će krajem sedmice pasti.

Britanski meteorolozi najavljuju da će današnja noć biti najtoplija u historiji. Meteorolozi kažu kako je najviša temperatura noću u Velikoj Britaniji od 23,3 stepena izmjerena davne 1948. godine, a sada se očekuju temperature iznad 25 stupnjeva.

Pakao u Francuskoj

U Francuskoj bi toplinski val mogao potrajati kraće nego u junu, kada je, 28. juna, srušen apsolutni temperaturni rekord u Verarguesu, na jugu, gdje je izmjereno 46 stepeni. Ovaj put “ne očekujemo temperature od 45/46 Celzijevih stepeni”, ali bi sjeverna polovina zemlje mogla “puno više” osjetiti vrućinu, objavio je Meteo-France.

U četvrtak se u Parizu “predviđa 41, pa i 42 stepeni, uz veliku vjerojatnost da će se srušiti rekord od 40,4 stepena zabilježen 1947.”, rekao je Francois Jobard, prognostičar u Meteo-Franceu.

Tako je francuska prijestolnica uvela treći od četiri stepena plana obrane od toplinskog vala koji predviđa otvaranje “dvorana za osvježenje” u javnim objektima te postavljanje privremenih javnih česmi i raspršivača vlage, kao i niz mjera namijenjenih starijim osobama, najvećim žrtvama ljetnih žega koje su 2003. samo u Francuskoj odnijele 15.200 života.

Najviši stepen uzbune

Četrdesetak stepeni se očekuje i u metropolama u središtu i na sjeveru Italije, naprije u Firenci i Ferrari. No zemlju neće zahvatiti toplinski val u pravom smislu jer će jug i središte Europe ovaj put biti pošteđeni.

“U četvrtak će se vrućina preseliti u zemlje Beneluksa. Moguće je da će te tri zemlje prvi put iskusiti temperaturu od 40 Celzijevih stepeni i više”, rekao je Jobard.

U Belgiji je Meteorološki kraljevski zavod (IRM) izdao “upozorenje zbog velike vrućine” koje će biti na snazi do petka u ponoć.

Austrija je pak objavila “narančasto” upozorenje za četvrtak i za petak, ali samo na zapadu zemlje.

U Portugalu udari vjetra i suša otežavaju borbu s “iznimno teškim” požarom koji od subote hara planinskim područjem u središtu zemlje, gdje je vatra 2017. usmrtila stotinjak ljudi.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *