UPALJENI SVI ALARMI, BUDITE SPREMNI TEK ĆE DA BUDE PAKLENO: Počinju ekstremne vrućine, a ovi dijelovi zemlje su PRVI NA UDARU

UPALJENI SVI ALARMI, BUDITE SPREMNI TEK ĆE DA BUDE PAKLENO: Počinju ekstremne vrućine, a ovi dijelovi zemlje su PRVI NA UDARU

Početkom sljedeće sedmice Zapadnu Evropu će zahvatiti ekstremne vrućine. U Francuskoj se očekuju temperature vazduha i do 43 stepeni Celzijusa, a vruć afrički vazduh pristići će sve do sjeverne Engleske uz značajno odstupanje vrijednosti od prosjeka.

Očekuje se da će u centralno-zapadnoj Evropi ići između 35 i 40 stepeni. Nakon kratkog predaha od vrućine koji je zahvatio Evropu prošlog mjeseca, novi toplotni talas stiže na stari kontinent.

Francuska, Velika Britanija, Španija, Portugal, Nemačka, Austrija, Norveška i Holandija su opasnosti da budu pogođene visokim temperaturama.

I dok raste zabrinutost zbog visokih temperatura, neki delovi Zapadne Evrope se već bore sa sušom.

vrucina

Agencija je saopštila da će nastaviti da prati vremenske promjene i obrasce u narednim danima. Oni očekuju da će najveća temperatura u Francuskoj do utorka biti oko 35 stepeni Celzijusa. Potom će u srijedu i četvrtak rasti i do 40 stepeni. Ova prognoza dolazi nekoliko nedelja nakon što je Francuska obilježila najvišu temperaturu od 45,9 stepeni Celzijusa. Stotine vatrogasaca se prošlog mjeseca borilo sa šumskim požarima koji su bjesnili u južnom delu Francuske.

Vlasti u Parizu su uspostavile “hladne sobe” u opštinskim zgradama, otvorili su bazene za noćno kupanje i instalirali su dodatne česme za piće. Posleij rekordnih temperatura Francuska se suočava sa sušom koja smanjuje žetvu, izaziva nestašicu vode i šteti životinjama.

vruce3

Svjetska meteorološka organizacija je saopštila da je 2019. godine na putu da bude najtoplija u odnosu na prethodne godine. Njemačka, Francuska, Poljska i Češka su takođe zabeležile najvišu temperaturu u junu. U Španiji su se vatrogasci borili protiv najgorih požara u Kataloniji u posljednjih 20 godina.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *