NEOČEKIVANA PROGNOZA ZA OSTATAK LJETA: Iako su svi očekivali užasno duge vrućine, slijedi nam OVO?!

NEOČEKIVANA PROGNOZA ZA OSTATAK LJETA: Iako su svi očekivali užasno duge vrućine, slijedi nam OVO?!

Prilično neočekivanu prognozu za ostatak ljeta dala je stranica Vremenska prognoza za HR i BiH svakodnevna, gdje se navodi da bi ostatak ljeta vrlo vjerovatno mogao proći bez dugotrajnih velikih vrućina te se istodobno upozorava kako prijete nove grmljavinske oluje?!

Kratka vruća ljetna epizoda približava se svom kraju, i ustupa mjesto svježini i pogoršanju vremena koje nam donosi ciklona iz Sredozemlja tokom sutrašnjeg dana i ponedjeljka. U takvim okolnostima tokom sutrašnjeg dana očekuje se jače pogoršanje vremena uz kišu, pljuskove i grmljavine širom regije. Glavnina pogoršanja očekuje se sredinom dana, popodne, zatim u večernjim satima i u noći na ponedjeljak – piše prof. Zoran Zadro sa spomenute stranice.

  • Još jednom treba upozoriti na lokalnu mogućnost izraženijeg olujnog nevremena uz grad (tuču), jaku grmljavinu, prolazno jak i olujni vjetar i obilne pljuskove, koji mogu uzrokovati lokalne bujične poplave. Veći dio sutrašnjeg dana bez padavina bi mogao proći uglavnom na istoku Srbije i većem dijelu sjeverne Makedonije. Međutim, krajem dana, u noći na ponedjeljak i u ovim područjima bi moglo biti lokalnih grmljavinskih pljuskova i jačeg nevremena – dodaje se.

Ponedjeljak bi također mogao biti vrlo nestabilan i svježiji povremeno uz kišu i grmljavinske pljuskove, lokalno su ponovno moguće jače nepogode širom regije.

TEMPERATURE. Također bi i temperature trebale pasti, tako da se od nedjelje očekuje razmjerno svježe i ugodno vrijeme. Jutarnje temperature u regiji bi se uglavnom mogle kretati od 11°C do 23°C, a najviše dnevne od 15°C do 28°C ili 29°C.

Kada je riječ o ECMWF-ovim grafikonima sa modelima vjerovatnoće odstupanja temperatura i padavina idućih desetak do 15 dana, onda se definitivno možemo nadati vremenu temperaturno gledano u prosjeku, ili hladnijem vremenu nego je normalno za doba godine.

GOTOVO SA GLAVNINOM LJETA? S druge strane, idućih petnaestak dana moglo bi obilježiti nestabilno vrijeme u većem dijelu regije, sa čestim grmljavinskim pljuskovima i jačim grmljavinskim olujama. Nešto povoljnije vrijeme, manje pljuskova i nepogoda iako će ih i ovdje vjerovatno biti, treba očekivati na jugu Hercegovine, Dalmaciji i Crnogorskom primorju.

  • To ne znači da se neće dogoditi kakva kraća vruća ljetna epizoda, no od dugotrajne velike vrućine i suše ovog ljeta se generalno ne trebamo bojati – zaključuje se u prognozi.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *