NEVRIJEME RAZORILO GRAD! Proglašno vanredno stanje u ovom djelu zemlje! Štete milionske! Poljoprivredni usjevi UNIŠTENI

NEVRIJEME RAZORILO GRAD! Proglašno vanredno stanje u ovom djelu zemlje! Štete milionske! Poljoprivredni usjevi UNIŠTENI

Velika šteta je i u poljoprivredi

nevrijemehrv1


U opštinama Arilje, Lučani i Požega  proglašena je vanredna situacija u mjesnim zajednicama koje su u petak pretrpjele veliku štetu od grada. Opštinske komisije procenjuju štetu u poljoprivredi i na nekoliko stotina objekata, zbog čije su sanacije stovarišta građevinskog materijala naručila dodatne količine crijepa. 
U Virovu je na snazi vanredna situacija, a pre novih padavina užurbano se radi na popravci krovova koje je polupao grad. Iz opštine je već interventno stigao crijep za kuće koje su najviše stradale.

– Mora sve da se promijeni, jer je to stara gradnja i teško je dok ne bude nanovo sve teško je uklopiti crijep. Ima nešto pomoći od Opštine, nešto smo mi kupili – kaže Željko Damjanović iz Virova.

U popravci oštećenih kuća angažovali su se i pojedini privatnici, posebno tamo gdje žive staračka domaćinstva. Taj posao spretne majstorske ruke rade besplatno.

kisa

– Sezonski poslovi su u jeku, ali smo odvojili nekoliko dana da pomognemo tim ljudima i da koliko-toliko saniramo štetu – ističe Miroslav Milovanović, preduzetnik iz Arilja.

Dodatni problem je ogromna šteta u poljoprivredi, jer je to područje već četiri sezone pogođeno gradom. Umjesto očekivanog prihoda, iz godine u godinu rastu dugovi.

– Znači naše useve je maltene devedeset posto uništilo, za ovu godinu, a i za narednu godinu što je najveći problem – naglašava Slavko Joksimović, predsjednik MZ Virovo.

grad

Razmere štete vidljive su na svakom koraku, bilo da je reč o automobilima, objektima, usevima.

Nevrijeme koje je haralo zapadnom Srbijom pogodilo je takođe poljoprivrednike u Topličkom okrugu, a u Blacu je Dom zdravlja ostao bez djela krova.

– Sve je to letjelo, ovdje u okolini na objektima koji se nalaze neposredno oko Doma zdravlja. Velika je sreće što niko nije povrijeđen i što niko nije nastradao – kaže Radoljub Dunjić, direktor DZ Blace.

Olujno nevrijeme zadalo je glavobolju i Kruševljanima. Obilna kiša se izlila ulicama, ali potok se slivao i sa krova škole. Uz pomoć vatrogasaca tokom noći je ispumpano šest hiljada litara vode. Komisije za procjenu štete su na terenu, a u mjesnim zajednicama koje su teško pogođene nevremenom na snazi je vanredna situacija.

kisa-oluja-nevrijeme

Lučani: Najveće štete u Donjoj Kravarici i Lisu

Poznate su razmjere štete koje je pričinio grad u nekoliko sela u opštini Lučani. Oštećeno je više od stotinu stambenih i pomoćnih objekata, najviše u Donjoj Kravarici i Lisu, a štete je bilo i u Guči. Meštani su već počeli da otklanjaju štetu, a dio troškova refundiraće lokalna samouprava.

Usevi i voće u Donjoj Kravarici potpuno su uništeni, velika šteta pričinjena je takođe i u Turici i Lisu. Opština Lučani priprema program pomoći, a do kraja nedelje znaće se tačne razmjere oštećenja.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *