POUČNA PRIČA: Tebi koja si me devet mjeseci nosila ispod srca

POUČNA PRIČA: Tebi koja si me devet mjeseci nosila ispod srca

Tebi koja si me devet mjeseci nosila ispod srca. Tebi koja si me rodila i sama mi dala ime, da ga ni po kome ne nosim i da mi ga svi ne biraju, da budem svoja.

Držala sam te za suknju do sedme godine i plakala sam kad god si kretala na posao. Do desete sam spavala uz tvoju spavaćicu. Onu mirisnu, roze, sa tri dugmeta na grudima. Do osamnaeste jedva da sam nekoliko puta prespavala van kuće.

majka7
majka7

Zamisli, nisam ti nikad rekla da mi je bio mrkli mrak u punoj kući kad god bih ranije došla iz škole, a ti nisi bila tu. I da mi je bilo najljepše jutro svaki put kad sam ti kroz san čula glas.

Uvijek sam govorila kako ličim na tatu, a ja sam ustvari sve češće ista ti. Pomalo zabrinuta, oprezna i neodlučna. Brzo planem, ali se još brže ugasim i zaboravljam ljudima loše strane i uvjek iznova dajem šanse. Zamisli, nikad ti nisam rekla kako sam baš srećna kad zaličim na tebe. Na tebe koja si stub i temelj i krov.

stara-majka

Na tebe bez koje bi se kuća za tren urušila i bez koje bi se šutnje produžavale. Zbog tebe kuća miriše na pecivo, na voće, na kolač od višnje i rasuti šećer u prahu. Zbog tebe miriše posteljina kao nigdje drugo- na sunce, na tvoje ruke i na mir. Iscijedila si hiljadu obloga i toliko čajeva skuvala i ko zna koliko noći spavala sjedeći pored mojih nogu.

Hiljadu puta si se trgnula iz nemirnog sna da vidiš da li još uvijek gori svjetlo i strepila ujutru da li je sva obuća na broju. Bezbroj nedjelja si provela kuhajući, pakujući, ispraćajući. Sve si nam dala i sačuvala si nam dom.

safe-image-php-4

Voljela bih da se više smiješ i da manje brineš i da ti se vrati kroz mir svo dobro koje si drugima učinila.

Zamisli, mama, nikada ti nisam rekla, ali ti si zenica mog oka i najdivniji miris mog detinjstva. Moja kuća će celog života biti tamo gde si ti.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *