Sarajevo Business Forum prepoznat kao platforma za otvaranje novih tržišta za tešanjske privrednike

Sarajevo Business Forum prepoznat kao platforma za otvaranje novih tržišta za tešanjske privrednike

Sarajevo Business Forum (SBF) 2020, vodeća investicijska konferencija u Jugoistočnoj Evropi predstavljen je danas privrednicima u Tešnju. Prezentaciju SBF- a, koji će u svoje 11. izdanje od 8. do 10 aprila naredne godine staviti u fokus investicione prilike bh. dijaspore, organizirala je BBI banka u saradnji sa partnerima, privatnim poduzetnicima, institucionalnim predstavnicima tešanjske regije te rukovodećim ljudima privrednih komora iz BiH.

Tešanjska poslovna zona jedno je od deset glavnih evropskih investicijskih lokacija u Južnoj Evropi, po nalazu Financial Timesa. Statistika kaže kako su 23 tešanjske firme među 100 najuspješnijih bh. kompanija. U kategoriji velikih kompanija sedam ih je iz Tešnja. “Hifa-Oil”, “Madi”, “Prevent FAD”, MANN+HUMMEL, “Napredak”, “Pobjeda” i AS.

„BBI banka putem Sarajevo Business Foruma kontinuirano radi na uvezivanju privrednika i otvaranju novih tržišta za naše kompanije. Svake godine na Sarajevo Business Forum dolaze investitori iz cijelog svijeta od Amerike, pa do Malezije. Promocija u Tešnju izazvala je veliku pažnju privrednika sa šireg područja ove regije. Danas su prezentirani prirodni resursi i razvojne mogućnosti u oblasti energije, poljoprivrede, prehrambene industrije, IT-a i tekstilne industrije“, izjavio je Zlatko Aličić, rukovodilac Filijale BBI banke u Tešnju.

Ministar privrede u Vladi Zeničko-dobojskog kantona Zlatko Jelić pozvao je privrednike da iskoriste priliku i učestvuju na 11. Sarajevo Business Forumu.

Jedan od učesnika današnje konferencije i Sarajevo Business Foruma prethodnih godina je Izudin Ahmetlić, vlasnik kompanije Hifa-oil, najvećeg privatnog distributera nafte i naftnih derivata u BiH.

„Sarajevo Business Forum vidim kao dobru priliku za promoviranje mogućnosti domaćih kompanija i njihovo povezivanje sa ino-partnerima. Smatram da je SBF uradio mnogo toga ali da postoji još mogućnosti na kojima se može raditi. To bi trebala biti obaveza svih nas ne samo BBI banke. Mladim ljudima u BiH bi poručio da ostanu u svojoj domovini. Uspjeti se može i u BiH pošteno i ozbiljno radeći“, izjavio je Ahmetlić.

Učesnica današnje konferencije u Tešnju bila je i Adisa Karahodžić direktorica kompanije „Koteks“.

„Imamo sjajnu saradnju sa BBI bankom i učestvovali smo na nekoliko Sarajevo Business Foruma . Drago mi je da smo danas ovdje i očekujemo da sa kolegama privrednicima razmijenimo iskustva i informacije za unapređenje poslovanja i uspostvaljanje možda neke nove saradnje“, govori Karahodžić.

Organizator SBF-a, koji se već 11. godinu zaredom održava u BiH, je BBI banka u saradnji sa Islamskom razvojnom bankom (IsDB). Pokrovitelj Sarajevo Business Foruma 2020. je tročlano Predsjedništvo BiH uz podršku privrednih komora i domaćih i stranih kompanija. Poslovno-investicijska konferencija okupit će najznačajnije poslovne i političke lidere iz regiona i svijeta.

Potencijale koje nudi BBI banka i BBI VIP Business Club za ulaganje u Bosnu i Hercegovinu i pronalazak tržišta prezentirale su Edina Hasečić, direktorica Sektora za poslovanje s pravnim licima BBI banke i Azra Čolić, rukovodilac BBI VIP Business Cluba.

Privrednicim su se danas obratili Almin Mališević iz privredne komore FBiH koji je prezentovao stanje privrede u prošloj godini i iznio procjene za privredna kretanja u 2020.

O strateškim prednostima Općine Tešanj govorio je Ismar Alagić, direktor Tešanjske razvojne agencije (TRA).

Kasim Kotorić u ime Biznis centra Jelah-Tešanj iznio je iskustva privatnih poduzetnika o mogućnostima poslovanja u ovoj općini.

Finansijsku sliku Tešnja predstavio je Seno Topalović iz LRC bonitetne agencije.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *