Savjeti: Pripremite idealno tijesto za PIZZU

Savjeti: Pripremite idealno tijesto za PIZZU

Da bi tijesto za pizzu bilo savršeno, potrebno je mnogo više od tačno odvaganih sastojaka. Italijani tijesto za pizzu prave samo od vode, soli, brašna i svježeg kvasca, čak ne dodaju ni ulje. Razlog  je što se pizza u Italiji peče isključivo u krušnoj peći koja se zagrije na 500 stepeni. Međutim, s obzirom na to da većina domaćica u svojim domovima nema peći koje dostižu ovolike temperature, u tijesto se dodaju i drugi sastojci, poput šećera i ulja.
Za pripremu tijesta za pizzu potrebno je 200-220 g brašna, 100 ml vode, kocka svježeg kvasca, malo soli i malo ulja. Razmutite kvasac, so i veoma malo ulja, tek toliko da se smjesa zasjaji, pa dodajte vodu. U ovako pripremljenu smjesu postepeno dodajte brašno i lagano mijesite. Vodite računa da ne pretjerate kako ne biste dobili tijesto za hljeb. Od tijesta oblikujte loptu i ostavite da odstoji oko 90 minuta.
Na pobrašnjenoj podlozi rukama razvucite tijesto u oblik pizze, tako da najprije pritisnete lagano dlanom na sredinu, a potom kružnim pokretima razvaljate cijelu kuglu. Ukoliko se tijesto lijepi za ruku, pospite površinu brašnom.

Savjet više

Pizzu je najbolje peći na što tanjoj površini i to tako da pleh za pečenje okrenete naopačke, pa na donju stranu stavite tijesto, kako bi se postigla što veća temperatura. Rukom premažite gornju površinu uljem, te onda pospite krupno mljevenom morskom soli. Na ovako pripremljeno tijesto dodajte sastojke.
Da bi pizza bila hrskava, potrebno je pustiti je da odstoji još sat vremena nakon što na nju složite sve sastojke. Dvadesetak minuta prije pečenja uključite rernu da se zagrije na maksimalnoj temperaturi. Tek u potpuno zagrijanu rernu stavite pizzu i nakon četiri minute pečenja izvadite i narendajte sir, te pospite origanom. Potom sve vratite i pecite još četiri minute.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *