Zapadni mediji: 5G mreža u Evropi – sigurnosno i političko pitanje

Zapadni mediji: 5G mreža u Evropi – sigurnosno i političko pitanje

Ministri komunikacija EU sastaju se u danas u Briselu da bi razgovarali o mogućoj zaštiti mobilne mreže pete generacije i usaglasili nacrt dokumenta kojim se uspostavljaju temelji za implementaciju 5G.

Zemlje Evropske unije nemaju zajednički stav o korištenju usluga kineske kompanije Huawei u izgradnji infrastrukture za 5G mrežu u Evropi, što je sigurnosno ali i političko pitanje nakon upozorenja SAD da bi infrastruktura mogla biti iskorištena za špijunažu pod kontrolom Kineske komunističke partije, pišu svjetski mediji ističući da je pitanje već uzrokovalo politički haos, naročito u Berlinu, prenosi Glas Amerike.

Temelji implementacije 

Evropska unija smatra da sigurnost nije jedina briga kada je u pitanju nova generacija bežične internetske tehnologije, ukazuje nacrt dokumenta koji bi trebao biti usaglašen na sastanku ministara Evropske unije kojim se postavljaju temelji za implementaciju 5G, ukazuje američki televizijski kanal CNBC. 

Prema dokumentu, osim sigurnosnih rizika, evropske vlade bi trebale razmotriti i širu sliku predaje ugovora dobavljačima 5G-a, što bi moglo imati posljedice za Huawei, kao potencijalnog dobavljača.

– Pored tehničkih rizika koji se odnose na kibernetičku sigurnost 5G mreža, treba razmotriti i netehničke faktore poput zakonskog i političkog okvira kojima dobavljači mogu biti podložni u trećim zemljama- ističe se u nacrtu dokumenta pripremljenog uoči sastanka evropskih ministara.

U istom dokumentu istaknuto je da bi evropske zemlje trebale “razmotriti potrebu za raznolikim dobavljačima kako bi se izbjeglo ili ograničilo stvaranje velike ovisnosti o jednom dobavljaču”.

Rasprava oko dobavljača 5G tehnologije politizirana je nakon što su zvaničnici Sjedinjenih Država i Ujednjenog Kraljevstva izrazili zabrinutost da bi dobavljači poput Huaweija mogli predstavljati sigurnosnu prijetnju zbog veza s kineskom vladom, naglašava CNBC. Huawei pak ističe da je nazavisan o kineskoj državi i da neće dozvoliti da se njegova tehnologija koristi za bilo kakav državni nadzor.

Evropska komisija nedavno je objavila izvještaj u kojem ocjenjuje rizike 5G-a. U izvještaju se navodi da se očekuje da će uvođenje 5G mreža “povećati izloženost napadima i više potencijalnih ulaza za napadače”. Također je rečeno da će “profil rizika pojedinih dobavljača postati posebno važan, uključujući vjerovatnoću da dobavljač bude pod utjecajem zemlje koja nije članica EU”.

Arterije informacija 21. stoljeća

Portal Politico prenosi mišljenje američkog državnog sekretara Majka (Mike) Pompea koji upozorava da bi odluke ministara komunikacija EU u Briselu mogle imati trajan uticaj na sposobnost evropskih zemalja da zaštite privatnost svojih ljudi i njihove slobode.

Pompeo naglašava kako je od presudne važnosti da evropske države ne dozvole da kineski divovi, poput Huaweija ili ZTE-a, imaju kontrolu nad izgradnjom kritične infrastrukture bežične mreže pete generacije, te da “arterije informacija 21. vijeka” trebaju graditi pouzdane kompanije koje imaju sjedište u demokratijama i koje se pridržavaju vladavine zakona i odgovorne su za svoje postupke.

Politico također ističe kako će Evropska komisija, na čelu s novom predsjednicom Ursulom fon der Lejen ( von der Leyen) , morati da prije Nove godine dovrši listu mjera koje zemlje EU mogu preduzeti za umanjenje rizika za mreže 5G.

Bivša komisija Žan Klod Junkera (Jean-Claude Juncker) pokrenula je veliku reviziju sigurnosnih pravila za 5G mreže, usred pritiska američkih kolega koji žele da Evropa prestane kupovati opremu od kineskog lidera na tržištu Huaweija naglašava Politico. U oktobru je EU objavila dokument o procjeni rizika od 5G u kojem su označene nacionalne države i hakeri koje podržavaju države kao najveću prijetnju sigurnosti 5G. Kazali su da dobavljači iz zemalja kojima nedostaje vladavina zakona predstavljaju dodatne probleme evropskoj sigurnosti.

Dostizanje konsenzusa do kraja godine o takozvanom “5G sigurnosnom alatu” neće biti lako, ocjenjuje Politico ističući da je to pitanje već uzrokovalo politički haos i podijeljenost u nekoliko glavnih gradova EU, uključujući Berlin.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *