Krah Wirecarda: Ovo je najveći bankrot u historiji korporativne Njemačke

Krah Wirecarda: Ovo je najveći bankrot u historiji korporativne Njemačke

Njemački fintech Wirecard proglasio je u četvrtak bankrot zbog prezaduženostijer kreditorima duguje 3,5 milijardi eura čime je zadobio neslavnu titulu prve kompanije iz sastava indeksa DAXkoja je propala.

Prema tvrdnjama upućenih izvora Reutersa, dug kompanije uključuje 1,75 milijardi eura kredita od 15 banaka te 500 miliona eura koje su posudili investitori u obveznice.

“Novac je nestao. Možemo vratiti mali dio kroz nekoliko godina, ali ćemo taj kredit u potpunosti otpisati”, izjavio je Reutersu jedan zajmodavac iz redova banaka.

Inače, ovo je najveći bankrot u historiji korporativne Njemačke nadmašivši propast kontejnerske tvrtke P&Riz 2018. koja je zajmodavcima dugovala tri milijarde eura.

Wirecard je osnovan 1999. u predgrađu Munchena i u početnoj fazi obrađivao je transakcije za internetske stranice koje su se bavile kockanjem i pornografijom.

S vremenom je proširio krug klijenata i postao miljenik ulagača te je 2018. godine uvršten u DAX. Njegova je tržišna vrijednost na vrhuncu iznosila 28 milijardi eura.

Skandal je izbio nakon što ih je revizor Ernst & Youngprošle sedmice upozorio da ne može pronaći dokaze o depozitima u vrijednosti 1,9 milijardi eura.

U priču su se uključile dvije banke na Filipinima, objavivši da su dokumenti o Wirecardovim računima krivotvoreni i da njemačka kompanija nije njihov klijent, prenosi Poslovni dnevnik.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *