UŽAS! EPIDEMIOLOG RADMILO PETROVIĆ DOŠAO DO NEVJEROVATNOG OTKRIĆA: Korona ostaje u vazduhu i 36 sati! Evo šta da uradite

UŽAS! EPIDEMIOLOG RADMILO PETROVIĆ DOŠAO DO NEVJEROVATNOG OTKRIĆA: Korona ostaje u vazduhu i 36 sati! Evo šta da uradite

Koronavirus više nije samo kapljična bolest već može da se prenese i vazduhom, a pojedine njegove sasušene čestice ostaju u prostorijama u vazduhu, ali i na površinama i namještaju čak do 36 sati, upozoravaju epidemiolozi.  

Epidemiolog dr Radmilo Petrović kazao je za Kurir da koronavirus jeste primarno kapljična infekcija, ali da se i te kako može preneti vazduhom.

– Kada neko kija, kašlja, pjeva, hrče i govori glasno, on izbacuje iz respiratornog sistema kapljice raznih virusa i bakterije, pa tako i koronavirusa, koje su obavijene sa sluzi. Tih mikorčestica se izbacuju na 1.000 u jednom kijanju, recimo. One najkrupnije padaju na pod, srednje krupne idu do dva metra i otuda ono insistiranje na fizičkoj distanci od dva metra. Međutim, one najsitnije dugo ostaju u vazduhu, lebde satima i zadržavaju se u prostoriji i do 36 sati – rekao je Petrović za Kurir i objasnio:

– Vazdušne struje zatim raznose ta kapljična jezgra. Onda neko ko je kašljao ili kijao izađe iz prostorije, a poslije sat-dva ta kapljična jezgra se sasuše i mogu da zaraze svakog sljedećeg ko uđe i udahne ih. Nakon više sati, sedimentiraju na ravne površine, stolove, nameštaj, stolice i tu žive i do 24 sata, dok na drvenim površinama žive i 36 sati, a na jednoj čaši i do 30 sati. Svako ko to dotakne može da se zarazi. Virus je toliko rasprostranjen i sve je potencijalni izvor zaraze. Jedini način da se zaštitimo je da nosimo maske i da često peremo ruke, kad god dodirujemo nešto nepoznato ili gdje nismo sigurni da je sve dezinfikovano. Ne savjetujem paljenje centralnih klima kako virus još više ne bi cirkulisao.

Epidemiolog i član kriznog štaba prof. dr Branislav Tidorović kazao je da koronavirus više nije respiratorna već je sistemska bolest.

– Pred sobom imamo neprijatelja koji nije nevidljiv, vidljiv je on, i te kako. Prvo je bilo naznaka da se virus prenosi kapljičnim putem, da na razdaljini od metar i po pada dole zbog težine. Sada imamo još jednu informaciju, a to je da se virus prenosi i vazduhom. E, sada ne znamo šta je to što ga podiže, da li je strujanje vazduha u pitanju, poput vjetra, ili kada uključimo klima-uređaj. Pratimo svakodnevno istraživanja u svetu i iz dana u dan saznajemo nešto novo – rekao je dr Tiodorović i dodao da je ovo treći pik.

Prema njegovim riječima, ako nema okupljanja i ako se poštuju mjere koje sada važe za celu Srbiju, u toku nedjelje možemo se nadati da će početi stišavanje.

– Što se tiče prenosa vazduhom, mi sve vrijeme pričamo da se radi o kapljičnoj infekciji, što znači da se prenosi sitnim kapljicama koje se nalaze u vazduhu. Sve vrijeme pričamo o vazdušnom tipu prenosa – rekao je direktor Infektivne klinike dr Goran Stevanović.

Koronavirus koji Svjetska zdravstvena organizacija naziva neprijateljem broj jedan u svijetu danas nije isti onaj virus koji se pojavio u Kini posljednjih dana 2019. godine. Naučnici širom svijeta bilježe hiljade mutacija ili promena u genetskom kodu virusa, a dosad je izdvojen samo jedan koji vjerovatno mijenja ponašanje, piše BBC. Jedina značajna mutacija, nazvana D614G, pojavila se nakon početka epidemije u Vuhanu, verovatno u Italiji, i sada se bilježi u čak 97 odsto uzoraka širom sveta. Mutacija koja se pojavila postala je rasprostranjena zato što se dogodila u ranoj fazi širenja virusa, a ta je pojava poznata pod nazivom “efekat osnivača”. Postoje indirektni dokazi da mutacija čini da se koronavirus više prenosi kod ljudi, a dvije studije ukazuju da pacijenti koji su oboleli od mutirane verzije koronavirusa imaju veće količine virusa u uzorcima brisa, što bi moglo da upućuje da su zarazniji za druge.

(Kurir.rs)

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *