ANU BRNABIĆ SU PITALI ZAŠTO SRBIJA NE PRIZNA GENOCID U SREBRENICI: Evo šta je ona odgovorila

ANU BRNABIĆ SU PITALI ZAŠTO SRBIJA NE PRIZNA GENOCID U SREBRENICI: Evo šta je ona odgovorila

Prisjetimo se…

Prošle godine, Ana Brnabić je izazvala ogromnu pažnju javnosti kada je na pitanje novinara zašto je problem da Srbija kaže da je u Srebrenici počinjen genocid, ona rekla da kao predsjednica Vlade Srbije može da se rukovodi samo onim što je reklo najviše zakonodavno tijelo, Skupština Srbije, kroz Deklaraciju o osudi zločina u Srebrenici

Srbija ne spori da je u Srebrenici počinjen zločin, izjavila je prošle godine premijerka Ana Brnabić i dodala da izražava duboko sučešće i saosećanje sa porodicama i prijateljima žrtava.

Na pitanje novinara zašto je problem da Srbija kaže da je u Srebrenici počinjen genocid, ona je rekla da kao predsjednica Vlade Srbije može da se rukovodi samo onim što je reklo najviše zakonodavno tijelo, Skupština Srbije, kroz Deklaraciju o osudi zločina u Srebrenici.

Premijerka je podsjetila da je u Podrinju ubijeno 3.267 građana srpske nacionalnosti za koje “niko nije odgovarao i nikome nije žao”.

– Da vidimo ko je taj ko negira zločine, ko je taj ko nije priveo pravdi ljude koji su ih počinili. Što zar 3.267 ljudi nije mnogo, zar nisu važni – upitala je Brnabić.

Ona je rekla da Srbija ne veliča ratne zločine, niti pribjegava revizionizmu i da je jedina zemlja u regionu koja je sarađivala i isporučila sve ljude koji su bili optuženi u Hagu, kaznila sve za zločine.

Podsjetila je da je Direktor Centra “Simon Vizental” Efraim Zurof rekao da u Srebrenici nije bilo genocida .

– Pitajte njega on je veći stručnjak za genocid od Ane Brnabić. On je rekao da u Srebrenici nije bilo genocida i da bi to bila relativizacija riječi genocid – navela je premijerka.

Priznaje da joj nije laka nijedna godišnjica zločina u Srebrenici, ali da Srbija za to nije kriva, nije odgovorna, nije pomagala i nije učestvovala.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *