NEMAMO DRUGOG IZBORA, DR KON UPOZORIO SVE, OVO JE KLJUČNA STVAR: “Virus ne smije da…”

NEMAMO DRUGOG IZBORA, DR KON UPOZORIO SVE, OVO JE KLJUČNA STVAR: “Virus ne smije da…”

Dr Kon je upozorio sve.

– Već peti dan smo u tom vrhu i nikako da počne da opada – rekao je Kon.

On je rekao da se broj pregleda, kao i pozitivnih testova smanjuje, ali jako sporo. Dodaje da je sprečeno da rast bude nagao, ali da se i dalje ne vidi pad.

Kako kaže, ovo je dugotrajna mjera i dugotrajni način rješavanja ove situacije.

– Mi smo sada iscrpeli mjere, sada dolazi do oštre kontrole – rekao je dr Kon.

Apelovao je na sve državne službe i inspekcije da pomognu i da sankcionišu prekšaje.

– Imamo ljude koji su u kućnoj izolaciji, ali ne poštuju izolaciju.

Kako je rekao, ako neko prekrši samoizolaciju, minimalna kazna je 50 hiljada dinara i ide do 150 hiljada, prema pojedincu.

– Ja nikome ne želim kaznu, ali moramo da shvatimo da se virus održava i moramo da ga suzbijemo. Kontrola mora da bude stroga, ne smijemo ništa da čekamo. Nema više molbi, krenite u kontrolu – naglasio je epidemiolog Predrag Kon.

 Ne mogu kolege ljekari da sjede u skafanderima i trpe stravičan pristiak, a da istovremenno inspekcijski organi sjede, to ne ide paralelno – naglašava dr Kon.

– Takođe, svi mi zajedno moramo da obijezbedimo da virusu damo što manje prostora, a to možemo samo nošenjem maski ili – da se ponovo zatvorimo, nema tu nekog velikog izbora – rekao je dr Kon.

On je skrenuo pažnju na okupljanja i žurke po stanovima i da je jasno da u privatnim uslovima ne može da se kontrolišu okupljanja, već da je tu potrebna svijest. Kon je dodao da razumije sve ljude koji imaju povod za slavlje, ali da moraju da shvate da ta radost može lako da se preokrene.

Novi.ba/Srbijadanas

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *