EVO KAKO ĆE KONAČNO IZGLEDATI NOVA ŠKOLSKA GODINA: Od 1. Septembra NOVA PRAVILA

EVO KAKO ĆE KONAČNO IZGLEDATI NOVA ŠKOLSKA GODINA: Od 1. Septembra NOVA PRAVILA

Nastava za srednjoškolce u Srbiji kreće u školskim klupama, ali će biti mogućnosti i onlajn učenja. Ministarstvo prosvete pripremilo je nekoliko modela, ali će varijanta nastave praktično najviše zavisiti od mogućnosti škole da zadovolji epidemiološke uslove.

– Praktično će biti izjednačen izbor i za srednje i osnovne škole, a to znači i nastava u klupama i onlajn. Međutim, bilo da đaci imaju klasičnu nastavu ili onlajn, svi će morati u školu da bi bili propitani – kaže za “Blic” ministar prosvete Mladen Šarčević.

Mnogo manje problema sa organizacijom nastave od 1. septembra, Ministarstvo prosvete imaće sa srednjoškolcima, nego sa osnovcima. I to iz nekoliko razloga.

Prvo radi se o manjim grupama, odnosno o manjem broju đaka nego što ih ima u osmoletkama, a s obzirom na njihov uzrast oni nemaju problema da ostaju sami kod kuće što nije slučaj sa decom od prvog do četvrtog razreda osnovne.

Za sve škole i osnovne i srednje važe iste bezbezbjednosne mjere: za svakog đaka mora da bude obezbeđena površina od četiri kvadratna metra, u učionicama će moći da bude do 15 učenika, a srednjoškolci će kao i osnovci, nositi maske.

Upravo bezbednosni odnosno epidemiološki razlozi u školama će ’diktirati’ kako će nastava biti organizovana.

Kod dualnih i srednjih stručnih škola teoretski dio će biti u samim obrazovnim ustanovama, a praktični po kompanijama. Tako ćemo imati situaciju da dok je dio razreda na nastavi, drugi će biti na vežbama izvan škole.

– Približno je oko 500 srednjih škola, a one sa manjim odjeljenjima moći će da rade bez podjela razreda. Tamo gde to nije moguće, poput pojedinih gimnazija, uglavnom će morati da se radi u dvije smjene – kaže ministar prosvjete.

Kako će to u praksi izgledati?

– To praktično znači podelu pri kojoj u jednoj nedelji u školu idu prvi i drugi razred, a treći i ćetvrti su uključeni u nastavu onlajn i preko platformi sa profesorima. Potom se smjenjuju. Vježbe i ispitivanja su, međutim, svima u školi. Time svi dobijaju kontinuitet u radu. Nikome neće biti uskraćena ni nastava, niti propitivanje – objašnjava Šarčević.

Vrijeme koje se provodi u klupama biće prilika za vježbe, propitivanje, pojašnjavanje gradiva.

(blic.rs)

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *