EVROPSKA UNIJA ODLUČILA: Evo do kada OSTAJU GRANICE ZATVORENE! OVOME SE NISMO NADALI

EVROPSKA UNIJA ODLUČILA: Evo do kada OSTAJU GRANICE ZATVORENE! OVOME SE NISMO NADALI

Ambasadori zemlja članica EU odlučili su da ne vrate Srbiju na listu zemlja kojima je na osnovu “bolje ili slične epidemiloške situacije” dozvoljeno putovanje u EU, saznaje Tanjug u Briselu, piše Tanjug.

Na novoj ažuriranoj listi nema novih zemlja, niti bilo koje države sa Zapadnog Balkana, potvrdili su diplomatski izvori u Briselu.

Odluku ambasadora pisanom procedurom treba pa potvrde zemlje članice, a zatim i zvanično usvoji Savet EU 1. avgusta.

Prema saznajima Tanjuga, tokom avgusta neće biti zasjedanja ambasadora EU, a lista će biti ažurirana po hitnom postupku samo u slučaju “drastične promjene epidemiološke situacije” u nekoj od zemlja.

Međutim, kako je i ova odlika EU na nivou preporuke članica, i dalje postoje države bloka u koje državljani mogu da uđu, ali uz određene uslove.

Nedavno je bugarska vlada odlučila da državljanima Srbije omogući ulaz u tu zemlju sa negativnim PCR testom ne starijim od 72 sata.

Hrvatska je u nedejlju odlučila da neće ublažavati mjere za treće države, tako da državljeni Srbije u tu zemlju i dalje mogu da uđu samo uz obavezan dvonedjeljni karantin.

Prema pravilima koja je Mađarska donijela sredinom mjeseca, Srbija se našla na “žutoj listi” zemalja iz kojih putnici mogu da uđu u zemlju uz obavezan lekarski pregled i dvonedeljni karantin.

Od ponedeljka važe nova pravila za ulazak u Austriju koja podrazumijevaju da državljani trećih zemalja, među kojima je i Srbija, samo uz negativan PCR test i karantin koji je skraćen na deset dana. Za diplomate, sezonsku radnu snagu i negovatelje iz trećih zemalja važi posebno pravilo, a to je da moraju da prikažu negativan PCR test i iđu u desetodnevni karantin, koji mogu da napuste nakon novog testa urađenog u Austriji, naravno samo ako je negativan.

Srbija je od sredine jula skinuta sa češke liste „bezbjednih zemalaj“ i njeni državljani mogu da uđu u tu zemlju jedino postoje “jasno definisani razlozi” za to, kao što su posao, porodica, zdravlje ili hitna vanredna situacija.

Državljani Srbije mogu da uđu i u Luksemburg, ali samo ako imaju regulisan boravak u ovoj zemlji.

Što se tiče zemalja regiona koje nisu članice EU, Srbi bez posebnih uslova mogu da uđu samo u Albaniju i Bosnu i Hercegovinu.

Državljani Srbije mogu da uđu i u Tursku samo uz ljekarski pregled i mjerenje temperature na granici.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *