SAD I TO ZNAMO, EVO KOLIKO ĆE KOŠTATI VAKCINE PROTIV COVIDA: Jeste li ovo očekivali?

SAD I TO ZNAMO, EVO KOLIKO ĆE KOŠTATI VAKCINE PROTIV COVIDA: Jeste li ovo očekivali?

Farmaceutska kompanija Moderna planira prodavati standardnu dozu vakcine protiv koronavirusa po cijeni od 50 do 60 dolara (80 do 100 KM), što je više od cijene vakcine koje će prodavati Pfizer i BioNTech, izvijestio je u srijedu list Financial Times pozivajući se na neimenovane izvore.

Predložena cijena Moderne viša je od 39 dolara (oko 65 KM) za dvije doze, što je iznos ugovoren od strane Pfizera i njemačkog BioNTecha, sklopljen s američkom vladom, tvrdi list, navodeći kako Moderna tu cijenu drži za Sjedinjene Države i “ostale bogatije zemlje”.

Američka vlada osigurala je Moderni gotovo milijardu dolara financijske potpore za podršku istraživačkim i razvojnim naporima za potencijalnu vakcinu protiv COVID-a, koji je dosad ubio oko 650.000 ljudi širom svijeta.

Glasnogovornik Moderne rekao je da je kompanija vodila razgovore s vladama o potencijalnoj opskrbi vakcinom, zvanom mRNA-1273, ali nije dao nikakve detalje o cijenama, “s obzirom na povjerljivu prirodu pregovora i ugovora”.

kovid-1000x0

Pfizer, Moderna i Merck & Co već su najavili kako planiraju profitirati od prodaje svojih vakcine, dok su neki proizvođači lijekova, uključujući Johnson & Johnson, objavili da planiraju distribuirati cjepiva na neprofitnoj osnovi.

Tako je kompanija AstraZeneca pristala osigurati u SAD-u 300 milijuna doza cjepiva, po cijeni od samo četiri dolara po dozi.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *