OTVORENE GRANICE SVIH DRŽAVA? SVJETSKA ZDRAVSTVENA ZAŠTITA DONIJELA ODLUKU: Ukida se zabrana, SLIJEDI HAOS?!

OTVORENE GRANICE SVIH DRŽAVA? SVJETSKA ZDRAVSTVENA ZAŠTITA DONIJELA ODLUKU: Ukida se zabrana, SLIJEDI HAOS?!

Zatvorene granice ne predstavljaju održivu strategiju u borbi protiv korona virusa, poručili su danas iz Svjetske zdravstvene organizacije.

– Državama će postati gotovo nemoguće da u bliskoj budućnosti drže svoje granice zatvorenim – poručio je dr Majkl Rajan, direktor za hitne situacije u SZO, istakavši da privreda mora ponovo da se pokrene, ljudi da putuju, a trgovina da se nastavi.

Istovremeno, visoki zvaničnik SZO je priznao da je teško imati globalnu strategiju, kojom bi se, na svjetskom nivou jedinstveno preduprijedili rizici od korona virusa.

who

Mjere restrikcija putovanja bi, po Rajanu, trebalo da se usklade sa ostalim mjerama u borbi protiv kovida 19.

Mnoge zemlje u ovom trenutku kontrolu granica vide kao jedan od važnih načina borbe protiv aktuelne pandemije. Ogroman broj članica EU danas filtrira ulazak na njihove teritorije.

Velika Britanija je, tako, uvela četrnaestodnevni karantin za sve putnike iz pravca Španije, zemlje u čijim se pojedinim delovima, kao što je Katalonija, epidemija ponovo razbuktava.

granice

Iz Londona su poručili da izbliza prate kako se razvija situacija i u Francuskoj i Nemačkoj.

Francuski premijer Žan Kasteks je građanima svoje zemlje savetovao da se ovog leta ne odmaraju u Kataloniji.

EU bi do kraja ove sedmice trebalo da izađe s obnovljenim spiskom trećih država za koje se preporučuje da zemlje članice od 1. avgusta podignu rampe na svojim unutrašnjim granicama.

Novi.ba/Srbijadanas

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *