BIVŠA DJEVOJKA MI POSLALA SLIKU I JAVILA DA JE RODILA: Poslala mi je sliku “MOG SINA”, kad ugledao, VRISNUO SAM OD MUKE (FOTO)

BIVŠA DJEVOJKA MI POSLALA SLIKU I JAVILA DA JE RODILA: Poslala mi je sliku “MOG SINA”, kad ugledao, VRISNUO SAM OD MUKE (FOTO)

BONUS: Bh. “Golden Gate” uskoro u novom ruhu: Osigurane 404 hiljade KM za obnovu mosta

Viseći most na Jablaničkom jezeru u mjestu Ostrožac koji svojim izgledom asocira na veličanstveni Golden Gate u San Francisku, jedna od omiljena destinacija za fotografiranje turista i mladenaca uskoro će zablistati u punom sjaju.Tri godine unazad raspisivan je javni tender za sanaciju ovog mosta, međutim do sada nije bilo zainteresiranih. Na posljednjem pozivu jedina se javila mostarska firma HP Investing koja će s radovima započeti za mjesec dana.

Ove informacije za Klix.ba je potvrdio Kemal Šoljić, direktor uprave za ceste u Ministarstvu prometa i veza Hercegovačko-neretvanskog kantona. On ističe kako je Vlada HNK već izdvojila 404 hiljade KM za ovaj projekat.

“Most se nalazi na regionalnom putu R-437 Ostrožac – Fojnica. On povezuje općine Jablanicu, Konjic i Fojnicu i veoma je značajan“, ističe Šoljić.

Inače viseći most u Ostrošcu je 80-tih godina prošlog vijeka sagradila Jugoslovenska narodna armija, te preko Jablaničkog jezera povezala Jablanicu, Konjic i Fojnicu. Most je dug 200 metara, a rađen je u kompletu od željeza.

Već tri godine zbog oštećenja ovaj most funkcionira uz određena ograničenja.
Šoljić navodi kako je do oštećenja došlo uslijed velike frekventnosti saobraćaja.

“Došlo je do pomjeranja hvataljki i vješaljki na mostu, a stradale su i popusnice mosta. Morali smo na most staviti ograničenje do 3 tone nosivosti i 4 metra visine kako bi ograničili prijevoz“, pojasnio nam je Šoljić. 

Naglašava da je inače ograničenje za most 10 tona, ali da se preko njega vozilo i po četiri puta više, što je i uzrokovalo oštećenja.

Šoljić kaže da se treba narednih dana potpisati ugovor sa izvođačem radova koji je dužan dostaviti garanciju za dobro izvršenje ugovora i nakon toga će krenuti sanacijski radovi. Rok za završetak je tri mjeseca.

Most će tako ponovno biti potpuno funkcionalan i siguran za saobraćaj. Bez sumnje će zbog svog novog izgleda i dalje biti uvrštavan u fotografije mnogih prolaznika.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *