DRŽAVI PRIJETI VELIKA KATASTROFA, STIGLO VAŽNO UPOZORENJE INFEKTOLOGA: “Evo šta slijedi”

DRŽAVI PRIJETI VELIKA KATASTROFA, STIGLO VAŽNO UPOZORENJE INFEKTOLOGA: “Evo šta slijedi”

Iako je u Sloveniji zadnjih sedmica većina novih slučajeva koronavirusa vezana na lokalne prenose, slovenački infektolozi ponovo upozoravaju na opasnost boravka u inostranstvu, u krajevima gdje je broj zaraženih veći nego u Sloveniji, među kojima je i Hrvatska.

Hrvatska bilježi dva puta više zaraza od Slovenije uz manji broj testiranih, kazala je u utorak na konferenciji za novinare Bojana Beović glavni infektolog u stručnom timu slovenačke vlade, dodavši kako to znači da u Hrvatskoj stanje “nije sasvim pod kontrolom”.

S obzirom na velik broj slovenačkih turista na hrvatskoj obali pozvala je na oprez jer se, kako je rekla, u Sloveniji pojavio manji broj slučajeva zaraze koji su “importovani” iz Hrvatske.

“Takvih je slučajeva za sada malo, možda šest prošle sedmice”, rekla je, dodavši kako se radilo o onima koji su boravili na ljetovanju na hrvatskoj obali, pa im je nakon povratka u Sloveniju potvrđena infekcija.

Beović kaže da se Slovenija kada je u pitanju epidemija i s obzirom na broj novih slučajeva nalazi “na ivici” jer njen trenutni reprodukcijski broj za širenje koronavirusa iznosi 1,2, što znači da deset nosilaca virusa prenese bolest na 12 ljudi, što je opasno.

Ako bi se reprodukcijski broj povećao na 1,5 onda bi Slovenija već u septembru imala prepune bolničke kapacitete namijenjene tim bolesnicima i došlo bi do ponovnog “zaustavljanja” zdravstvenog sistema za druge pacijente, upozorila je ona.

Dodala je kako je najveća opasnost zaraze u domovima za stare, gdje je reprodukcijski broj 1,5 s obzirom na starost populacije koja je smještena u jednom prostoru.

Na konferenciji za novinare slovenačkih epidemiologa i predstavnika ministarstva zdravstva potvrđeno je da je u zadnje vrijeme sve više širenja virusa i u radnim sredinama, pa su ponovo apelovali na pridržavanje svih zaštitnih epidemioloških mjera i preporuka, kako bi se broj novooboljelih ubuduće smanjio.

U Ljubljani su danas o epidemiološkoj situaciji u obe države i budućim mjerama ograničavanja Covida-19 razgovarali ministri spoljnih poslova Slovenije i Hrvatske Gordan Grlić Radman i Anže Logar, te su dogovorili koordinisano delovanje i saradnju država, epidemiologa i zdravstvenih tijela.

Logar je potvrdio da se za sada ne predviđa pooštravanje režima na granici zbog epidemije, ali je upozorio da sve zavisi o razvoju epidemiološke situacije, dok je Grlić Radman pojasnio da je epidemiološka bezbjednost na hrvatskoj obali, gdje letuju i Slovenci, veća nego kao kad se statistički gleda Hrvatska kao cjelina.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *