OVA SREDSTVA UBIJAJU KORONA VIRUS, NOVO OTKRIĆE NAUČNIKA: Sad je sve jasno

OVA SREDSTVA UBIJAJU KORONA VIRUS, NOVO OTKRIĆE NAUČNIKA: Sad je sve jasno

Bilo koje sredstvo za dezinfekciju uništava virus korona, izjavila je danas direktorka Federalne službe za fitosanitarni nadzor Rusije (Rospotrebnadzor) Ana Popova.

– Svako dezinfekciono sredstvo određene koncentracije pogubno je za ovaj virus. To jest, bez obzira čime ga brišemo, glavna stvar je da se koristi dezinfektant – rekla je Popova.

Ranije je Rospotrebnadzor saopštio da je Državnom naučnom centru “Vektor” proučavana sposobnost virusa da ostane aktivan na površinama.

Naučnici u “Vektoru” su utvrdili da je virus održiv na različitim površinama (nerđajući čelik, linoleum, staklo, plastika, keramičke pločice) duže od 48 sati i da ta njegova sposobnost može poslužiti kao izvor zaraze. Pri tome, tretiranje površina dezinfekcionim sredstvima omogućava da se ona očiste od održivih virusnih čestica za samo nekoliko minuta.

Naučnici su ispitali nekoliko desetina različitih dezinfektanata: hlorna jedinjenja, alkohol, sredstva na bazi kvarternih amonijumskih jedinjenja i tercijarnih amina. Rezultati su pokazali da svi ovi agensi brzo i efikasno ubijaju virus.

Novi.ba/Srbijadanas.com

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *