MOŽETE LI SE ZARAZITI KORONA VIRUSOM DOK SE KUPATE U MORU? KONAČNO STIGAO ODGOVOR: Doktorica ima vijesti

MOŽETE LI SE ZARAZITI KORONA VIRUSOM DOK SE KUPATE U MORU? KONAČNO STIGAO ODGOVOR: Doktorica ima vijesti

Da li i kupanje u moru predstavlja rizik od zaraze korona virusom?

Odgovor na ovo pitanje dala je dr Diana Nonković, epidemiolog iz Splita, koja je napomenula da kupanje u moru predstavlja samo potencijalnu zarazu od virusa i bakterija koji se prenose fekalno-oralnim putem.

“Djeca koja sjede u plićaku gutaju morsku vodu i mogu da se inficiraju crevnim zaraznim bolestima. Virus je potpuno nov, istraživanja se još provode. Prema svemu dosada što se zna o njemu, zaista je minimalna šansa da se zarazimo u moru“, rekla je dr Diana Nonković, za “RTL”.

Napomenula je da se novi soj korona virusa prenosi kapljičnim putem, tokom boravka u zatvorenom prostoru sa zaraženom osobom i u bliskom kontaktu, kada postoji mala šansa da se ne inficiramo. Podvukla je da nema opasnosti od zaraze virusom ni u bazenu.

moreee

“Bazeni se dezinfikuju hlorom, a kovid-19 je osjetljiv na sve hlorne preparate, tako da bazenska dezinfikovana voda štiti od korone”.

Sa druge strane, prebukirane plaže, nenošenje maski i kršenje fizičke distance na plažama i te kako su rizik od zaraze korona virusom.

(Zena.blic.rs)

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *