20 BOMBADERA NA NEBU, SRBIJI STIŽE VOJNO POJAČANJE?! Evo šta se dešava, objavljene informacije

20 BOMBADERA NA NEBU, SRBIJI STIŽE VOJNO POJAČANJE?! Evo šta se dešava, objavljene informacije

Na inicijativu predsjednika Aleksandra Vučića odlučeno je da se  kupe čuveni američki bombarderi.  Vašington još nije odgovorio na zahtjev Beograda, a u slučaju da Amerikanci odbiju moguća je i nabavka ruskih bombardera “suhoj-25”.

Vojni stručnjaci ojcenjuju da će ova nabavka značiti dodatnu vazdušnu podršku trupama na zemlji, prije svega u protivoklopnoj borbi.

screenshot-38

Čeka se “zeleno svjetlo”

Predsjednik Vučić i Vlada Srbije nedavno su u Vašington poslali povjerljivi dopis u kome se navodi da je Srbija zainteresovana za nabavku bombardera.

– Naša država želi da nabavi bombardere od SAD, te je od Vašingtona zatražena zvanična ponuda za nabavku borbenih letjelica, koje spadaju u sam vrh američke vojne tehnologije. Amerikanci nam još ništa nisu odgovorili… Otvoreno je pitanje da li će oni biti voljni da nam prodaju te avione, s obzirom na našu jaku vojno-tehničku saradnju sa Ruskom Federacijom – prenosi izvor iz bezbjednosnih krugova, koji je zbog “osjetljivosti” teme insistirao na anonimnosti.

On dodaje i da Beograd ima “plan B” u slučaju da Amerikanci ne budu željeli da sarađuju sa Srbijom.

– Ukoliko Vašington ne bude dao “zeleno svjetlo” za ovu nabavku, država će se najvjerovatnije obratiti Moskvi. Ruska Federacija ima odlične bombardere “suhoj-25”, koji u posljednjim, modifikovanim verzijama nimalo ne zaostaju za američkim letjelicama. Dakle, ako neće Amerikanci da nam izađu u susret, vjerujem da Rusi hoće… – ističe izvor, koji nije mogao da priča o cijeni ovih letjelica.

I dok niko u vrhu vlasti juče nije želio zvanično da govori na ovu temu, vojni analitičar Vlade Radulović kaže da nema dileme da je jako dobro to što se ide u dalje jačanje našeg Ratnog vazduhoplovstva.

vucic

– Ključna stvar u eventualnom aranžmanu sa SAD jeste prelazak na zapadnu tehnologiju. Na drugoj strani, nabavkom aviona “suhoj-25” jačao bi se segment neposredne podrške trupama na zemlji, sa posebnim akcentom na protivoklopnu borbu i dejstva po utvrđenim položajima protivnika – naglašava Radulović. 

“Pametni avion”

Bezbjednosni stručnjak Milan Petrić kaže da bi Srbija trebalo da nabavi moderne avione “pametne generacije”.

– Ono na šta moramo da obratimo pažnju kao država jeste kompatibilnost vojne opreme koju nabavljamo i koju želimo da nabavimo sa onom koju već posjedujemo. Samo tako će nam svi operativni sistemi funkcionisati kao cjelina – naglašava Petrić.

Novi.ba/Srbiajdanas

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *