ZIMA ĆE BITI KOBNA, URADITE OVE 2 STVARI: Jedino tako se možete SAČUVATI OD ZARAZE

ZIMA ĆE BITI KOBNA, URADITE OVE 2 STVARI: Jedino tako se možete SAČUVATI OD ZARAZE

Prema upozorenju stručnjaka, zdravstveni sistemi mnogih zemalja biće potpuno zagušeni na zimu.

Kada se zdravstvenim problemima koji se obično javljaju na zimu, a to su problemi sa astmom, srčani udari, šlogovi i grip, doda i korona virus, to znači da će zdravstveni sistemi mnogih zemalja biti pred pucanjem.

Naučnici kažu da bi sve zemlje morale da se spreme za jak zimski nalet korona virusa koji će biti snažniji i od početnog talasa epidemije.

Budući da zimi više vremena provodimo u zatvorenim prostorima, lakše dolazi i do širenja virusa. Uz to, još će teže biti identifikovanje korona virusa jer su mu simptomi slični sa ostalim virusima. Kada se na to doda da su zdravstveni sistemi u mnogim zemljama već pogođeni, pitanje je kako će dočekati ovaj zimski udar.

Akademija medicinskih nauka Ujedinjenog Kraljevstva zato je napravila model “najgoreg mogućeg scenarija”, kako bi znali kako da se opeme za zimu.

– Moramo da uradimo sve što je do nas da ove zime ostanemo zdravi kako bi prioritet mogao da bude na najranjivijima – kaže dr Stiven Holgejt za CNN, dodajući da imaju još tri mjeseca da se spreme i da je ovo ključni trenutak kada se nešto može uraditi kako bi se spriječile užasne posljedice koje nosi zimski talas virusa. A šta ljudi mogu da urade da bi se zaštitili? Evo šta on kaže:

koronavirus-ilustracija

DRŽITE OTVORENE PROZORE

Zimi su virusi aktivniji jer se više sjedi u zatvorenim prostorijama, pa se lakše prenose. Uz to, pošto je dan kraći, manje se vremena provodi napolju. Loša ventilacija uz gužvu u zatvorenom idealan je scenario za širenje virusa. Uz to, manja vlažnost, hladnije temperature i mračnije vrieme pomažu virusu da duže opstane na površinama.

Zato je savjet da, kad god možete, na zimu otvarate prozore i izbegavate gužve u zatvorenim prostorima.

VAKCINA PROTIV SEZONSKOG GRIPA

Naučnici kažu da je ove godine posebno teško predvidjeti koje će jačine biti ovogodišnji sezonski grip. Ako se posmatra primjer Hog Konga, vidi se da ove godine, usljed poštovanja mjera, imaju i manji broj slučajeva gripa.

Međutim, važno je znati da je moguće istovremeno bolovati i od gripa i od Kovida-19, zbog čega će biti još teže ispratiti korona virus i njegove prenosioce. Zato se svi ljekari i naučnici slažu da bi svi trebalo da se vakcinišu protiv sezonskog gripa.

– Treba se vakcinisati na jesen, prije nego što krene cirkulacija gripa. Ovo može da spase život mnogima – apelovao je dr Robert Redfild iz američkog Centra za kontrolu i prevenciju bolesti.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *