EVO KAD BI EVROPSKA UNIJA MOGLA OTVORITI GRANICE: Ništa prije ovog datuma?

EVO KAD BI EVROPSKA UNIJA MOGLA OTVORITI GRANICE: Ništa prije ovog datuma?

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izjavio je danas da nije realno očekivati da bi Evropska unija prije kraja avgusta mogla da revidira odluku o otvaranju granica za državljane Srbije.

– U ovom trenutku iz Brisela nema ko da da preporuku, sve evropske institucije su na odmoru. Sledeće revidiranje liste moglo bi da uslijedi oko kraja avgusta – rekao je Dačić.

To znači, kako je dodao, da nema nagovještaja da će se nesto promijeniti u pozitivnijem smjeru od strane Bugarske i Grčke.

– Tako da priče oko toga da će Evropska unija sada da promijeni neke odluke nisu realne, već su možda odraz naših želja – istakao je Dačić.

Upitan koliko je medicine, a koliko politike u odlučivanju o tome koja će pravila važiti na ulasku u neku zemlju, Dačić kaže da tu ima i jednoga i drugoga.

dacic1

– Sigurno da bi epidemiološka situacija trebalo da bude osnovni kriterijum. Međutim, ima i drugih primera, evo, na primjer, ono što se dešavalo sa Crnom Gorom, imalo je dosta političkih primesa, jer Crna Gora je mogla i ranije da donese ovu odluku – istakao je Dačić.

S druge strane, ukazao je Dačić, postoje i zemlje kao SAD, koje uopšte nisu uvodile ograničenja.

Što se tiče odluke Srbije o novim merama prilikom ulaska građana iz regiona, kaže da je to bila preporuka Kriznog štaba, ali da ipak postoji i neki reciprocitet.

– Crna Gora je skinuta sa negativne liste zato što su oni donijeli (takvu) odluku – napominje Dačić.

dacic

Govoreći o vakcini protiv korona virusa, Dačić kaže da prvo treba riješiti medicinsko pitanje i da vakcina mora da bude efikasna i bezbjedna.

– Kada to skinemo sa dnevnog reda, onda je drugo pitanje sposobnost naše zemlje da se nađe u tom redu što više da bismo na vreme dobili vakcinu – ističe Dačić.

Novi.ba/Srbija Danas

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *