Objavljen testament patrijarha Irineja: Evo kome ostavlja imovinu

Objavljen testament patrijarha Irineja: Evo kome ostavlja imovinu

Patrijarh Irinej ostavio je testament kojim je svoje lične stvari, grubo rečeno imovinu, podijelio na tri dijela, saznaje “Blic”.

– Ja Irinej Gavrilović kao smrtni čovjek smatram za dužnost da ovim svojeručnim pisanim testamentom, dok sam u dobrom zdravlju i pri čistoj svijesti, iskažem svoju posljednju volju, kako se ima poslije moje smrti postupiti mojom imovinom – napisao je počivši patrijarh u vrijeme dok je bio episkop niški.

Patrijarh Irinej preminuo je jutros u 90 godini. Vijest da je umro patrijarh Irinej stigla je nakon 15 dana teške borbe sa korona virusom, koju je patrijarh izgubio pošto mu je zdravstveno stanje naglo pogoršano u noći između srijede i četvrtka.

ŠTA STOJI U TESTAMENTU
Po pravilu testamentom se ostavlja dio Eparhiji, nekom manastiru i srodnicima. U vrijeme dok je pisao testament, episkop niški Irinej sve što ima jeste podijelio na tri dijela. Lične stvari sveštenstvu eparhije, Eparhiji i rodbini. Patrijarh je ostavio i novac za svoju sahranu u to vrijeme 50.000 dinara.

Ostatak imovine, novac od plate jedan dio eparhiji, drugi Srpskoj pravoslavnoj crkvi i treći manastiru, odnosno sestrinjstvu koje ga pred smrt bude njegovalo.

Svoje lične stvari obuću i odjeću Irinej je ostavio monaštvu. Lični sat, televizor, radio… počivši poglavar je ostavio porodici.

Tada u to vrijeme, patrijarh Irinej je izrazio želju da bude sahranjen u Sabornom niškom hramu.

– Testament svojeručno napisao pri čistoj svijesti i zdravom razumu, potpuno slobodno…- pisao je na kraju lista papira počivši patrijarh Irinej.

Podsjetimo, srpski patrijarh Irnej je preminuo jutros od posljedica koronavirusa.

(Blic.rs)

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *